Nega obraza po 30. letu – za začetnice

Od kar sem na Instagramu objavila, da sem uspešno rešila težave s hiperpigmentacijo, ne mine teden, da ne bi na temo nege obraza prejela kakega vprašanja. Poleg tega me občasno kakšna prijateljica na pragu 40-ke optimistično vpraša »Katero kremo naj kupim proti gubicam?« Verjemite, vse vas zelo dobro razumem. Tudi mene nega obraza ni zanimala, dokler vrag ni vzel šale. A žal enostavnega in kratkega odgovora ni.

Nega obraza je tek na dolge proge. Tako kot hujšanje ni stvar 14-dnevne diete, tudi ne obstaja čudežna krema, ki bi rešila vse tegobe. Ker nočem biti predolga, hkrati pa želim zajeti čim več pomembnih informacij, bom članek razdelila na dva dela. V 1. delu bom navedla dejstva in korake, ki so osnova za nego vsakega obraza. Začetnicam toplo svetujem, da ga ne preskočite. V 2. delu pa se bom dotaknila specifičnih težav, povezanih s staranjem in hiperpigmentacijo.

Preden preidem na vsebino, naj povem 3 pomembne stvari, da boste lažje presodile, do kakšne mere mi lahko zaupate, oz. ali se vam sploh splača brati do konca.

  • Strokovna plat

Nisem strokovnjakinja za kožne težave. Za specifično problematiko apeliram, da se ne »posvetujete z Instagramom«, ampak z dermatologom. Kam greste, ko vas boli zob, ali ko se vam slabša vid? Koža je naš največji organ in je predragocena, da bi se spuščali v eksperimente. (Tu seveda govorim o izpuščajih, luskavici, aknah ipd. Če koža reagira na neko kremo, jo pač opustite in ni treba na vrat na nos k zdravniku.)

  • Osebna plat

Da me boste lažje razumele, morate poznati moj »background«. Torej, stara sem 44 let, imam mešano kožo, ne maram mastnih krem in na splošno s plastenjem* ne pretiravam. Zaradi pretiranega sončenja v preteklosti je moja koža nagnjena k hiperpigmentaciji, zato redno uporabljam določene aktivne sestavine, ki jih bom razložila v drugem delu. (*Plastenje je nanašanje različnih izdelkov v zaporedju glede na aktivne učinkovine. Določene »IG influencerke« na kožo hkrati nanesejo tudi 5 in več negovalnih izdelkov – pri meni tega ne boste videli, ker se mi ne zdi ne realno ne potrebno.)

  • Finančna plat

Na tem področju sem vroče-hladna. Če se le da, poskusim poiskati cenejše, a še vedno kvalitetne izdelke. Glede na to, da si k sreči lahko privoščim vse, kar moja koža potrebuje, sem seveda preizkusila izdelke različnih cenovnih razredov. Tam, kjer se mi bo zdelo primerno, bom navedla več alternativ. A poudarjam, da to, kar ustreza meni, mogoče vam ne bo, ne glede na ceno.

NEGA OBRAZA PO 30. LETU

Sedaj pa k bistvu, in sicer k negi obraza po 30. letu. Pred tem obdobjem je pomembno samo dvoje (če seveda nimate dermatoloških težav): dobro čiščenje pred spanjem (da vam na koži ne ostaja make-up) in pa redna uporaba kreme z UV zaščito. Vse ostalo po želji. Pa začnimo, po korakih.

  1. Lepota prihaja od znotraj

Nobena krema ne pomaga, če telesa, torej tudi kože, ne nahraniš od znotraj. Govorim seveda o ključnih mikrohranilih, ki so sestavni del kože in nam jih z leti začne primanjkovati. Idealno bi bilo, če bi jih dobili s hrano, a v realnosti je to težko izvedljivo. Najlažje in večinoma tudi najučinkovitejše nadomeščanje je s prehranskimi dopolnili. Moj vrstni red je naslednji:

1. Koencim Q10 – antioksidant, prisoten v vsaki človeški celici (Quvital, ker tudi klinično dokazano deluje), 2. Kolagen kot »lepilo«, ki kožo drži skupaj (obvezno hidroliziran), 3. Vitamini in minerali, ki imajo vlogo pri zdravju kože (C, B-kompleks, cink, selen, vitamin A), 4. Občasnoi ceramidi za hidracijo in 5. Astaksantin – antioksidant, ki ga, iskreno, preizkušam šele sedaj (SunDoc), a ima dokazane številne pozitivne učinke na kožo. Vse izdelke lahko najdete v Valensu, nekateri vsebujejo celo kombinacije hranil, tako da vam ni treba kupovati vsakega posebej – preko te povezave pa imate 10% popust.

  1. Čiščenje obraza

Čiščenje je osnova za vse, ki uporabljamo make-up ali mastne kreme. Seveda ne govorim samo o vodi, ampak čistilih, ki so dovolj kvalitetna, da odstranijo ličila in razmastijo kreme. Moje večerno čiščenje: Očesni make-up odstranim z micelarno vodico (včasih samo z gelom). Obraz očistim z gelom – glede na to, da jih speremo s kože, so OK tudi cenejši, če so učinkoviti. Zjutraj si obraz umijem samo z vodo.

  1. Dnevna nega: zaščita obraza pred soncem

Pri meni se prvi jutranji korak po umivanju obraza začne s serumom oz. aktivno sestavino, a za tiste, ki ste mlajše in težav (še) nimate, ga lahko tudi preskočite. Verjemite, precej pomembnejša je zaščita obraza pred UV žarki.

Poznamo 2 tipa UV žarkov. UVA žarki so prisotni skozi vse leto in so tiste barabe, ki vplivajo na staranje kože. Torej, tudi v »nepoletnih« mesecih prežijo na nas in lahko povzročajo vidne poškodbe – gube in pigmentne madeže. Tako sem temne lise v mladosti “pridelala” tudi sama in dobro leto je trajalo, da sem se jih znebila. UVB žarki so bolj sezonski in lahko povzročajo opekline.

Sama v oblačnih dneh in ko sem 8 ur v službi ne kompliciram, a striktno pazim, da moj obraz ni dolgo ob oknu. Sicer za večji del leta uporabljam faktor 30, v poletnih mesecih in športu na prostem pa obvezno vsaj 50. Moja najljubša zaščita je Evy Technology pena. Na prvi pogled je med dražjimi, a zaradi posebne tehnologije (ob stiku z zrakom se speni) traja dlje kot kreme v tubi. Za tropske kraje, predvsem za večurno snorkljanje, ponavadi v ZDA kupim Neutrogeno s faktorjem 60-70.

Pri UV zaščiti je pravilo naslednje: izberite tisto, ki vsebuje ustrezne filtre (kemične ali mineralne) in ki vaši koži odgovarja. Začnite s cenejšo in če koži ustreza, ste lahko srečne. Jaz sem jih preizkusila ogromno in pri nobeni, razen omenjenih, nisem ostala dalj časa. Ne pozabite namazati ušes, vratu in dekolteja, ki so zelo izpostavljeni soncu in hitro plačajo davek na pozabljivost.

  1. Ne stiskajte mozoljev

Jaz sem zadnja, ki lahko pametuje na to temo, saj je bila to v preteklosti moja droga. Če mozolja ni bilo, sem si ga pa ustvarila. S stiskanjem tvegamo (dodatna) vnetja ali pa pridelamo ranice, ki se z leti počasneje celijo, ob nezadostni UV zaščiti pa hitro obarvajo temneje. Tudi, če stiskanje prepustite kozmetičarki, se vsaj tisti dan izogibajte soncu, če greste na laserski poseg pa naj bo to obdobje še daljše.

Namig: cenovno res ugoden in učinkovit izdelek za občasen “domači peeling”, ki očisti kožo, je The Ordinary AHA + BHA Peeling solution. Ob nanosu malce peče, a to pomeni, da deluje. 

  1. Večerna nega

Za manj zahtevne (torej zelo mlade 🙂 ) je za zvečer dovolj nekaj, kar bo kožo navlažilo oziroma nahranilo. Tistim, ki želite investirati v lepo kožo, zvečer vseeno priporočam kak serum (več o tem v 2. delu), ali pa vsaj kombinacijo kvalitetnih aktivnih sestavin. Z dobrim izdelkom lahko ubijete 2 muhi na en mah in druge kreme sploh ne rabite.

Sama včasih zvečer uporabim le serum od Skintegre (Architect ali Hydra B), ki imata odlične sestavine, sta super mazljiva in data res dober občutek na koži. Dražji, a s povsem drugačnimi sestavinami in lastnostmi, je Add Actives Tetraforce C20 serum. Preračunano na količino je cenovno zelo ugodna opcija še SkinFairytale Atopic lotion 400 ml, ki je sicer namenjen atopikom, a ga glede na sestavine lahko preizkusite tudi na obrazu. (Za SkinFairytale je občasno aktivna koda ANDA10, ki vam prinese 10% popust)

Če se mi kak dan zdi, da rabim čisti premor, samo vlaženje, je absolutni cenovni zmagovalec The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA. S seboj ga vedno vzamem tudi na dopust, ker takrat želim, da koža diha.

  1. Nega kože okoli oči

Za oči uporabljam namenske kreme, ker je koža tu precej bolj občutljiva, hkrati pa me sestavine ne smejo dražiti. Glede na to, da nobena krema za oči ne zavira nastajanja gubic (še manj pa jih radira), je tu skoraj vseeno, kaj uporabljate. Jaz sem imela že vse v rangu od 5 pa do 40€ in nisem opazila nobene razlike. Je pa uporaben tale trik: čez očesno kremo natapkam Bepanthen (porabi se ga minimalno), ki kožo dodatno navlaži in malce omili zabuhlost naslednje jutro.

Še stavek o podočnjakih. Če so posledica alergij ali utrujenosti (kot pri meni), je fino občasno oči »aktivno« spočiti. To pomeni, da tudi podnevi za 10 minut zaprete oči in jih pogrejete ali shladite z mokro krpo. Jaz sicer uporabljam Eye Doctor grelna preveza za oči, na katero lahko dobite 5% popust s kodo ANDA5.

  1. Prve gubice

Tale odstavek sicer sodi v drugi del, a dejstvo je, da se lahko začnejo že po 30. letu. Na tem mestu želim zgolj poudariti, da so gubice posledice staranja in jih ne bo preprečila nobena krema. Le-te so namreč posledica izgube lastnega kolagena (pa še česa drugega), ki ga naše telo po 30. letu proizvaja vedno manj. Za preventivno boste največ naredile s »hrano od znotraj«. Še posebej učinkovita je ravno kombinacija koencima Q10 in kolagena – zakaj, preberite tukaj.

ZAKLJUČEK PRVEGA DELA

Če od rosnih let dalje upoštevate vse zgoraj naštete korake in če nimate drugih zdravstvenih oziroma dermatoloških težav, ste na dobri poti, da upočasnite nastanek prvih gubic in zgradite dobro podlago za uspešno aktivno nego v zrelih letih. Več o tem pa v drugem delu. Vesela bom vaših povratnih informacij – če imate kakšno vprašanje ali komentar, ga zapišite spodaj in odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.