Svilena posteljnina na testu: je vredna nakupa?

V zadnjih letih se precej govori o svili. In to ne kar eni svili, ampak o 100% svili iz murve, ki krasi spalnice tistih, ki si jo lahko privoščijo. Svilene prevleke za vzglavnik, svilena posteljnina, svilena pregrinjala in celo svilene spalne srajce. Svila je trenutno »in«, o njej se veliko govori in menda dela čudeže. Pa je res tako? Ali svila res zgladi gubice? Je res tako dobra za lase? Ali je svila vredna svoje cene?

Priznam, sama brez Instagrama verjetno ne bi vedela, da “fenomen” svile sploh obstaja. Priznam tudi to, da teh vrstic ne bi pisala, če svile ne bi prejela v test. Preprosto se mi je zdelo obskurno plačati več kot evrov za eno samo prevleko, če dam toliko za komplet kvalitetne posteljnine iz lyocella. A ker bo svila izbrisala gubice? Pajade.

Ampak Anda je ženska in vsake toliko časa podleže zadevam, za katere je rekla »nikoli«. Story na story, oglas za oglasom, promocija za promocijo… in hopla, svila bi bila slej ko prej košarici. V mojem primeru so mi jo, kot rečeno, poslali v test iz podjetja Iskriva. Najprej sem začela z elastikami za lase, ker se mi je zdela prevleka za vzglavnik resnično predraga. Nisem želela imeti moralne obveze, da moram nekaj objaviti, če ne bom zadovoljna. Čeprav mi je Klavdija jasno povedala, da nima nobenih pričakovanj, želela je samo povratno informacijo.

V čem je bistvo svile?

100% svila iz murve naj bi imela več koristnih učinkov. Prvi, ob katerem sem sama najbolj zastrigla z ušesi, je anti-aging. Svila naj bi imela namreč zaradi gladke površine blagodejen vpliv na kožo, hkrati pa naj bi spanje na svilenem vzglavniku zaradi manjšega trenja preprečevalo zaležanine na obrazu.

Druga stvar, zaradi katere bi verjetno vseeno slej kot prej odprla denarnico, je ugoden učinek svile na lase. Sama imam sicer močne in relativno zdrave lase, a so zaradi dolgoletnega barvanja precej na udaru. Spenjanje v čop z navadno elastiko jim gotovo ne koristi, saj se na njej vsakokrat nabere na desetine strganih las. Priznam, elastiko sem imela že ogledano in bi jo v kratkem tudi sama kupila.

Tretja stvar, ki bi morala biti v mojem primeru na prvem mestu, je hipoalergenost. Ker gre za popolnoma naraven material in poseben način pletenja, je svila manj dovzetna za pršice, prašne delce in cvetni prah. Zaradi svoje gladke površine se ti alergeni na svili tudi težje zadržijo. In bingo, imamo še zdravstveni vidik za našo taobčutljivo.

Verjetno bi se našla še kaka korist, med drugim tudi to, da svila (za razliko od običajnih posteljnih tkanin) vpije manj krem in serumov, s katerimi se dame optimistično podamo v posteljo… ampak naj bo zaenkrat dovolj hvale in optimizma. Kaj pa njene slabe lastnosti?

Slabe strani svile
  1. Svila je draga. Ena prevleka za vzglavnik stane v povprečju okoli 60 evrov. Če je mnogo cenejša, je z njo bodisi nekaj narobe, ali pa gre za mešanico tkanin. Zakaj je svila tako draga, si lahko preberete v tem članku.
  2. Svila je gladka. Občutek gladkosti je za marsikoga lahko tudi moteč. V bistvu je bil to zame večji pomislek kot to, ali bom dejansko čutila kakšne koristi.
  3. Rezultati so vedno vprašljivi. Kar odgovarja nekomu, ne bo nujno dobro za drugega. Če greste brati mnenja, so precej deljena – tako kot pri vsaki stvari.
  4. Svila zahteva posebno nego. Svile ne moreš kar flikniti v pralni stroj in nikome ništa. Za tiste, ki smo malo bolj lene sorte, zna biti to kar nerodna zadeva.
Svila na testu

Najprej sem preizkusila svilene elastike in ostalo je zgodovina. Svilene elastike so zakon in takoj ti je jasno, zakaj. Resnično so prijazne do las, ne cukajo in so tudi zelo priročne za nočni spanec. Med drugim sem se naučila tudi to, da je med spanjem fino imeti spete lase, da se ne fecljajo. Meni osebno so svilene elastike tudi zelo estetske.

Opogumljena od dobrega občutka sem se opogumila in stestirala svileno masko za oči. Bil je ravno pravi tajming, saj sem šla na dolgo pot in sem jo nosila tako na letalu, kot v postelji, med popoldanskim počitkom. Maska je bila prijetna, mehka, gladka in ni puščala sledi od elastike. Prodano.

Na koncu je prišla na vrsto še svilena prevleka za vzglavnik. Strah, da mi bo pregladka, je bil odveč. Občutek je bil instantno pozitiven, svila se je dobesedno zlila z obrazom in že prvo noč sem spala kot kraljica. Malo manj sem bila zadovoljna z dejstvom, da so bili lasje že po dveh dneh precej bolj mastni, kot sicer. To potrjuje, da svila ne vpija maščobe. Zadeve so se k sreči uredile po dveh tednih in zdaj sem spet na 2 pranjih tedensko.

Moje mnenje o svili po 3 mesecih uporabe

Svilene elastike: JA.

Široke imam za fige in spanje, ozke za telovadbo. Minus: če jih ne zategneš, lahko spolzijo z las. Adijo, moja prva smetanaste barve, ki je ostala v Indoneziji.

Svilena prevleka za oči: JA.

Če prevleko za oči uporabljate, potem je svilena gotovo boljša kot navadne. Kot prvo, je res dobra za alergike (oči so nonstop na udaru), kot drugo pa ne pušča sledi. In okoli oči nočemo sledi.

Prevleka za vzglavnik: bolj JA kot ne.

Ja zato, ker nimam več “zmečkane” kože in res lažje diham. Kadar jo zamenjam z bombažno, imam precej bolj zamašen nos. Zadržanost pa zato, ker večjega anti-aging efekta nisem zaznala. Poleg tega gre za drag hobi, sploh ker “ena ni nobena”. Na srečo so tu akcije.

Kje se kupi svila in koliko stane?

Tole ni plačana objava, pa tudi, če bi bila, je jasno, da svileni izdelki niso na voljo samo pri Iskrivi. Iskriva je pač ena od znamk, meni osebno pa je kul zato, ker je prva pristopila do mene, ker gre za slovensko podjetniško zgodbo (ne torej zgolj za uvoz) in ker se Klavdija res potrudi z razlagami vseh vprašanj. Zato je tu koda ANDA10, ki ti na Iskriva.si ti prinaša 10% popust na neznižane izdelke. Koda ni affiliate, kar pomeni, da od vašega nakupa ne prejmem provizije.

Sicer so svileni izdelki na voljo v različnih spletnih trgovinah, cene pa so različne. Nekje so dražje prevleke, drugje elastike, spet tretji imajo na voljo vezenje po naročilu, in podobno. Kot sem že omenila, pomembno je, da kupite pravo – če je cena prenizka, je to gotovo sumljivo.

Nega svile

Preberi navodila za nego svile, preden zafuraš vse, kar se zafurati da. Svila ima namreč res posebne lastnosti, ki zahtevajo tudi posebno nego. Če prevečkrat prekršiš pravila, se bo slej ko prej uničila (površina ne bo več tako gladka, pa tudi lepa ne bo več) in adijo njene koristi. Podrobnejša navodila najdeš na spletu, za začetnike pa so dovolj naslednja:

  • peri na 30 stopinj, na roke (ne namakaj dlje kot 3 minute)
  • pereš lahko tudi v pralnem stroju, program svila
  • ne uporabljaj belil (pazi, ta so lahko v običajnih praških za belo perilo!)
  • polikaj zelo na hitro, po notranji strani, če je to potrebno
Zaključek: ali je svila vredna nakupa?

Če si svilo lahko privoščiš, go for it. V najslabšem primeru boš imela eno fancy prevleko. Če ti je predraga, pa si jo vseeno želiš, poskusi najprej z elastiko, tako kot jaz. Mogoče pišeš božičku ali dedku mrazu?

Če misliš, da svila dela čudeže, pa raje pozabi na nakup. To je tako, kot če pričakuješ, da krema izbriše gube. Čisto za konec pa še namig: svilena posteljnina je lahko lepo osebno ali poročno darilo. Še posebej, če daš nanjo izvesti ime. Ampak to je pa finančno že povsem druga pesem.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *