Pigmentni madeži: Kako jih odstraniti?

Imate na obrazu temne lise, ki so nastale “čez noč”, pa nimate pojma, zakaj? So vsako leto temnejše in nočejo stran? Hiperpigmentacija v večini primerov ni nevarna, a predstavlja zoprno estetsko nadlogo, katere odstranjevanje je izjemno dolgotrajno. Sama s hiperpigmentacijo živim že dobrih 20 let, zato lahko zelo realno zajamem celoten spekter izzivov in ukrepov. V tem članku bom razložila, zakaj nastanejo pigmentni madeži in kako odpraviti temne lise oziroma starostne pege na obrazu.

Najprej izhodišča: Nisem dermatologinja. Moje znanje izhaja iz izkušenj, pogovorov z različnimi strokovnjaki in branja literature. Stara sem 46 let, imam mešano kožo z mastno “T-cono” in suho povrhnjico. Moji nasveti so torej bolj pisani na kožo tistim, ki se najdete v tem opisu.

KAJ SO PIGMENTNI MADEŽI OZIROMA HIPERPIGMENTACIJA

Pigmentni madeži so temneje obarvana področja (lise) različnih velikosti, ki nastanejo na koži. Pojavijo se ob prekomerni proizvodnji melanina (naravni pigment, ki nastaja v naši koži in ji daje barvo), iz različnih vzrokov:

  • izpostavljenost UV žarkom: povzroči manjše ali večje sončne oziroma starostne pege
  • hormonske spremembe (kontracepcijske tabletke, nosečnost, menopavza): privedejo do hiperpigmentacije, ki se imenuje melazma in je značilna predvsem za ženske.
  • postvnetna hiperpigmentacija: temne lise, ki nastanejo po aknah ali poškodbah, ko se v procesu celjenja melanin neenakomerno kopiči na mestu poškodbe.

Vse skupaj lahko poslabša še genetika in pa seveda staranje, zaradi katerega postanejo naravni procesi v koži manj učinkoviti (v mlajših letih se koža hitreje regenerira, z leti žal vedno manj).

Pigmentni madeži tik po dopustu s striktno uporabo UV zaščite
KAKO PREPREČIMO PIGMENTNE MADEŽE

Če ste se res vprašali, kako preprečimo hiperpigmentacijo, vam čestitam. Ste na dobri poti, da se s pigmentnimi madeži spopadete najučinkoviteje – s preventivo. Namreč, ko se temne lise pojavijo prvič, je velika verjetnost, da se bodo ponovile, kljub temu, da so morda čez zimo izginile. Da bi preprečili ponoven pojav, je izjemnega pomena striktna zaščita pred UV žarki, skozi vse leto. Govorim predvsem o zaščiti obraza in vratu, ki sta najbolj izpostavljena, hkrati pa je koža na teh predelih najbolj občutljiva.

Na tem mestu še enkrat povzemam moj izbor izdelkov za zaščito pred sončnimi žarki:

  • Kreme z visokim in preverjenim zaščitnim faktorjem: Evy Technology SPF50 (in SPF30 za bolj oblačne dni) in Rilastil Water Touch matt krema – ti dve najbolj ustrezata moji koži in ju uporabljam izmenično, glede na aktivnosti in čas, preživet zunaj. Za obe lahko uporabite kodo ANDA10, ki vam prinese 10% popust na povezavah.
  • Poleti, ko sem na morju, pa tudi sicer, kadar grem v hribe ali za dalj časa na sonce, jemljem kapsule za zaščito kože Valens SunDoc, ki vsebujejo vrhunsko formulo in resnično delujejo. Dobre rezultate imajo tudi pri tistih, ki imajo alergije na sonce. Tudi tu lahko uporabite kodo ANDA10, ki prinese popust v Valensovi spletni trgovini.
  • Pri daljši izpostavitvi na soncu precej striktno uporabljam klobuk ali čepico, v lokalu pa se vedno obrnem stran od sonca. Ko enkrat živiš s pigmentnimi madeži, se sonca bojiš kot hudič križa.
KAKO ODSTRANIMO PIGMENTE MADEŽE

Po dolgoletnem boju z madeži mi gre najbolj na živce, ko na vprašanje »Kako se znebiti pigmentnih madežev?«, preberem odgovor »Uporabljaj kreme z UV filtri«. Žal ni tako enostavno. Uporaba SPF je le osnova za preprečevanje njihovega nastanka. Zradirala oz. zmanjšala pa jih bo le striktna uporaba aktivnih sestavin, dosledna UV zaščita in izogibanje soncu. Treba se je namreč zavedati, da jih bomo ob naslednjem brezglavem sončenju “pridelali” nazaj. In odstranjevanje bo vsakič težje.

Moj boj s pigmentnimi madeži je bil dolgotrajen (govorimo o letih), saj takrat še ni bilo veliko informacij na internetu oziroma jih nisem znala najti. Sčasoma sem osvojila rutino, ki ostaja moja dnevna stalnica še danes. Vmes se je spremenila le uporaba močnejših aktivov, saj staranje prinese nove izzive. Ne glede na leta in vzroke nastanka temnih lis, so najboljši izdelki za odstranjevanje pigmentnih madežev naslednji:

1. Niacinamid in vitamin C

Če bi morala izbrati samo dve sestavini za boj proti pigmentnim madežem, sta to niacinamid in vitamin C. Niacinamid (oblika vitamina B3) v osnovi prispeva k zmanjševanju por (kar je dobro za preprečevanje vnetij!), vpliva na izenačevanje tena in ščiti pred radikali, ki jih povzročajo UV žarki. Sama najpogosteje uporabljam The Ordinary Niacinamide + Zinc. Za kožo, nagnjeno k vnetjem (ki posledično prinašajo temne madeže), je bolj napredna opcija Rilastil Acnestil mikropiling, ki vsebuje še salicilno kislino (ANDA10).

Tudi vitamin C je nujna anti-aging sestavina, ki ščiti kožo pred zunanjimi vplivi, ima posvetlitven učinek, izenačuje neenakomeren ten kože, pospešuje proizvodnjo kolagena in izboljša videz drobnih gubic. Pri vitaminu C je zaželeno, da izberete dovolj visoko koncentracijo in stabilno, aktivno obliko, ki se lažje absorbira. Sama izmenično uporabljam PC Vitamin C z glutationom (ANDA10)  in pa  vrhunsko anti-aging kombinacijo Add Actives Tetraforce. Slednji je precej drag, a ga porabim minimalno, samo eno kapljico na dan, ANDA5 pa vam prinese 5% popust.

Tako niacinamid kot vitamin C je zaradi zaščitne vloge najbolje uporabljati zjutraj, pred nanosom kreme z UV zaščito, a raje izmenično, kot skupaj, saj se zaradi različnih pH učinkovitost lahko izniči. NIKAKOR pa noben od njiju ne pomeni samostojne zaščite, zato je uporaba SPF obvezna.

2. Azelaična kislina

Tretja odlična sestavina, ki pomaga pri hiperpigmentaciji, je azelaična kislina. Le-ta bledi pigmentne madeže in rdečico, ki ostane od mozoljev, hkrati pa zmanjšuje gubice. Na začetku sem uporabljala cenejšo The Ordinary, zdaj pa raje sežem globje v žep za bogato kombinacijo v Paula’s Choice Azelaic Acid Booster (ANDA10). Azelaično se uporablja zvečer, pred nanosom vlažilne kreme.

3. Retinol oziroma retinoid

Retinola oz. drugih derivatov vitamina A, ki so skupaj z vitaminom C alfa in omega v anti-aging negi kože, nisem dala med ključne sestavine, saj gre za precej agresiven “aktiv”. Če ste mlajši, če je vzrok za hiperpigmentacijo nosečnost in če imate že tako občutljivo kožo, potem z uporabo retinola raje počakajte. Če niste noseči, če ne dojite in če ga vaša koža dobro prenaša, potem retinol poskrbi za regeneracijo kože in je dobrodošel dodatek v večerni rutini. Sama uporabljam retinoid od Paula’s Choice. Res mi “olupi” kožo, zato ga uporabljam le 1x tedensko.

4. Zaščita kože od znotraj

Kožo lahko pred UV žarki zaščitimo tudi “od znotraj”, z vnosom antioksidantov, kot so astaksantin, vitamin c in betakarotenoid. Vrhunski izdelek za ta namen so že omenjene Valens SunDoc kapsule. Zelo dobre rezultate imajo tudi pri alergijah na sonce. Če ste res občutljivi, priporočam jemanje že od pozne pomladi (npr aprila ali maja), sicer pa bo dovolj jemanje v poletnih mesecih.

Obstajajo tudi izdelki, ki poleg kombinacije zgoraj omenjenih sestavin vsebujejo še kakšno dodatno, zelo tarčno usmerjeno. Eden med njimi je Rilastil D-clar serum za depigmentacijo, ki ima narejeno klinično študijo z naslednjimi rezultati: 18,7% zmanjšanje pigmentnih madežev in 9% zmanjšanje indeksa melanina (testirano na 30 ljudeh, uporaba 2x dnevno 2 meseca). Sama ga uporabljam za dekolte in moram reči, da sčasoma opazim učinek bledenja. (ANDA10).

Tako, prebili smo se do konca moje rutine, k izvira več kot 20-letnih izkušenj življenja s pigmentnimi madeži. Laserja v ta namen se zaenkrat še nisem posluževala, ker vem, da ne bo preprečil nastanka novih. Če bi madeži postajali temnejši in bi bili res moteči, bi gotovo poskusila tudi to opcijo. A za konec ponovim še stotič. Noben laser in krema ne bosta preprečila temnih lis, če zaščita ne bo dosledna.

Za dodatna vprašanja sem z veseljem na voljo tudi na svojem Instagram profilu, kjer sem vesela vsakega novega sledilca. 🙂 Hvala, ker ste z mano!

p.s. Če ste v negi kože začetnice, predlagam da preberete še osnove nege kože, torej ustrezno čiščenje, vlaženje in zaščito pred UV žarki.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *