Samoplačniški PCR test – kje so trenutno najcenejši?

Zadnji dve leti je PCR test postal nekakšna stalnica, ki jo moramo popotniki vkalkulirati v ceno potovanj. Jaz mu rečem kar (draga) turistična taksa. Negativen PCR test je pogoj za vstop v večino držav izven evropske unije, hitra širitev različice Omicron pa je v zadnjih tednih spremenila potovalne razmere tudi znotraj Evrope. Temu so se hitro »prilagodili« tudi številni ponudniki PCR testov v Sloveniji, nekateri so jih celo začeli zaračunavati po nerazumno visokih cenah. Najdražji samoplačniški PCR test trenutno stane 150 evrov, kar je 2,2-krat več od najcenejšega.

Zakaj so se samoplačniški PCR testi tako podražili?

Povečano dnevno število testiranj na Covid-19 je v preteklem tednu v Sloveniji privedlo do pravega kaosa. Zaradi strmega naraščanja koronavirusnih okužb je MZ spremenilo protokol za PCR-testiranje, ki je odslej namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa oz. »samotesta«. Govorilo se je celo o tem, da bodo samoplačniški PCR-testi možni le pri zasebnikih. Kar seveda avtomatsko pomeni zvišanje cen le-teh.

Zaenkrat so samoplačniški PCR testi še vedno mogoči tudi v javnih ustanovah, kot je UKC Ljubljana in upam, da bo pri tem tudi ostalo. Zakaj? Zato ker so predvsem zasebniki v tem kaosu hitro zavihali rokave in krepko povišali cene. Rekorder v tem trenutku je Klinika Fabjan, ki na določenih lokacijah za PCR teste računa kar 150 evrov. Kar je več, kot recimo na Maldivih, Sejšelih, v Dubaju in še na kakšni precej bolj prestižni lokaciji. Da je situacija še bolj tragikomična, pa na svoji spletni strani oglašujejo, da so edini, ki v Sloveniji ponujajo PCR teste za samoplačnike.

Klinika Fabjan ima v Sloveniji kar nekaj lokacij, sama pa sem najbolj pozorna na tisto v Šenčurju pri Kranju, saj imamo blizu poslovne prostore. Ko so jo odprli pred kakšnim letom, sem se je zelo razveselila, saj je bila začetna cena PCR testa 69 €. Poleg UKC Ljubljana je bil to najcenejši PCR test v Sloveniji. Veselje ni trajalo dolgo, cene so čez nekaj mesecev dvignili na 110 €, danes pa moraš za samoplačniški PCR test pri njih odšteti kar 150 €. Menda zato, ker jih pošiljajo v tujino.

Kakorkoli, na srečo na tem področju še nismo čista banana republika in konkurenca še vedno obstaja. Trenutno so cene samoplačniških PCR testov sicer povsod višje, kot so bile še pred mesecem dni, a še vedno precej bolj razumne kot v zgoraj omenjenem primeru. Vprašanje je sicer, ali lahko vsi ponudniki zagotovijo rezultate v roku 24 ur, kar je za potovanja bistvenega pomena. Zato vam svetujem, da se pred odvzemom brisa pozanimate, kdaj lahko pričakujete rezultate.

Sedaj pa na seznam najcenejših ponudnikov samoplačniških PCR testov. Osredotočila sem se na gorenjsko in osrednjeslovensko regijo, ki sta mi najbolj blizu, ostale regije pa bom dodajala sproti. Vaše izkušnje lahko zapišete spodaj v komentar ali mi pišete na Instagram. Informacije bom ažurirala še kakšnih 14 dni, potem pa ta seznam verjetno ne bo več točen. Saj veste, padanje števila okužb pomeni manj testov in (ponovno) nižje cene.

Najcenejši samoplačniški PCR testi v Sloveniji

Na današnji dan, 22.1.2022 (uf, zanimiva številka 😊 ), lahko najcenejši samoplačniški PCR test opravite pri naslednjih ponudnikih:

  • Ljubljana, UKC: 68 €
  • Ljubljana, več lokacij (Zdravstveni center Dravlje, Drive-in Petrol Celovška, Tivolska, Bežigrajski dvor, Actinia medico Roška): 75 €
  • Golnik, Klinika Golnik: 85 €
  • Kranj, Covid Bris Kranj: 70 € (začasno ne delajo)
  • Šentvid pri Stični, Bolnišnica za otroke: 65 €
  • Maribor, ZD Maribor: 75 €
  • Zanimiva opcija je tudi Avstrija: brezplačno (ZD) ali v lekarnah (20-25€)
  • Tolmin, ZD: 85 €

Kot rečeno, oziroma informacije se lahko hitro spremenijo, zato obvezno preverite situacijo vsaj 1 teden pred potovanjem. Prav tako se morate pri večini ponudnikov na odvzem brisa naročiti vnaprej. Glede na to, da potovanja v tem obdobju niso ravno »walk in the park«, jih morda prestavite na kasnejši termin. Po drugi strani pa verjamem, da vas je večina že sitih čakanja in ste pač pripravljeni tvegati. Če kdo, vas jaz zelo razumem. Poskrbite le, da boste imeli v primeru pozitivnega rezultata še dovolj časa, da potovanje odpoveste čim ceneje. Srečno!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *