Zakaj pa ti nimaš otrok?

“Kako pa to, da ti nimaš otrok?” Vprašanje, ki mi ga bolj ali manj taktno postavi vsak, ki misli, da ima pravico do odgovora. Ker imeti otroka je “normalno” in če ga nimaš, je s tabo zelo verjetno nekaj narobe. Zato danes, na materinski dan, malce drugačen zapis.Beseda “mami”, tako kot čustva, povezana z njo, je zame čudovita. ❤ Mami je oseba, ki ti da brezpogojno ljubezen in vsak dan sem hvaležna, da je tudi moja še vedno ob meni.

“Mami” pa je tudi beseda, ki mi je nikoli nihče ne bo izrekel. Ker nimam in nikoli ne bom imela otrok.

In kako se ob tem počutim?

Ko pišem te besede, priznam, ne najbolj prijetno. Verjamem, da je “biti mami” ena najlepših vlog, in to, da je ne bom nikoli doživela, mi občasno pusti velik cmok v grlu. Verjamem pa tudi, da s tem pride gromozanska odgovornost, veliko neprespanih noči in neskončne skrbi, da bo s tvojim otrokom vse v redu. Bodisi ob rojstvu, v vrtcu, šoli ali pa kasneje, ko ga bo posrkal “krasni novi svet.” Marsikatera tega ne zmore, a ni jih veliko, ki upajo to priznati na glas.

Sama sem precej močna oseba in ko si v glavo vbijem, da se vse zgodi z razlogom in da je vse točno tako, kot mora biti, se dokaj hitro sprostim in predam toku življenja. Zato tudi dejstvo, da nimam otrok, lažje prenašam.

 

Zakaj nimam otrok? Sem si jih kdaj želela? Če bi bila mlajša, bi se odločila drugače? Kaj pa, če si jih neskončno želim, pa jih ne morem imeti? Kaj pa, če jih ne more imeti moj partner? Kaj pa, če je zadaj kakšna travmatska izkušnja? Ste kdaj pomislili, da s takšnimi vprašanji lahko globoko zarežete v srce, ki še ni, ali pa nikoli ne bo zaceljeno?

Ne, ne bom vam dala odgovora. Ker je to samo in izključno moja oziroma najina stvar. Želela sem vam povedati le, da so takšna vprašanja za marsikoga lahko zelo boleča. In ženske, ki otrok ne morejo imeti, se na današnji dan verjetno ne počutijo prav nič praznično. Tako kot se žal ne marsikateri otrok.

Zato vam polagam na srce, dvignite se nad predsodke, živite svoje življenje in ga pustite živeti tudi drugim. Ko srečate znanca ali prijatelja, ga namesto “Zakaj pa ti nimaš otrok?” raje preprosto in iskreno vprašajte “Kako si?”

Vsem mamam pa globok poklon in spoštovanje. Ne samo danes, ampak vsak dan. Želim vam čim manj skrbi in čim več lepih trenutkov. In če je otrok danes slučajno pozabil na rože, mu ne zamerite. Ko bo odrasel, vam jih bo vrnil dvojno. 😉

*Zapis je bil sprva zasnovan kot spontana objava na Instagramu, a je požel toliko pozitivnih komentarjev, da sem se odločila, da mu dam prostor tudi na svojem blogu. Če s tem pomagam vsaj eni ženski ali paru, da “lažje zadiha” ali odprem oči vsaj enemu, ki ljudi loči na starše in nestarše, je moj cilj dosežen. Vsekakor pa vsakemu posebej hvala, da ste ga prebrali!

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *