Vikend v Miamiju in ogled tekme Miami Heat

Ljubitelji košarke in športni navdušenci z vsaj malo popotniške žilice ste se gotovo že spogledovali z možnostjo, da bi si v živo ogledali NBA tekmo, kjer nastopata trenutno najbolj vroča slovenska košarkarja. Opcij je seveda več. Lahko se odpravite v Dallas, ki je dom »NBA Rookie of the year 2019«, Luke Dončića ali v Miami, kjer kraljuje priljubljeni »The Dragon«, Goran Dragić. Lahko pa seveda izberete kakšno tretjo destinacijo, kjer gostujeta ekipi Dallas Mavericks oziroma Miami Heat. Seveda je vse odvisno od tega, kako kvalitetno tekmo želite gledati in kakšno vzdušje želite doživeti.

Sama sem si tekme lige NBA ogledala že v Los Angelesu, ko je za Lakerse igral še Saša Vujačić, ter pred dvema letoma v Miamiju, ko je Miami Heat gostil Cleveland Cavaliers. Tokrat je prišel na vrsto »slovenski dvoboj«, ko sta se 28. februarja v Miamiju pomerila »Luka in Gogi«. Kako je vse skupaj potekalo, lahko preberete v prispevku, ki sem ga napisala za časopis Lokalne Ajdovščina.

Za tiste, ki vas zanimajo bolj »operativne« zadeve, torej kako se lotiti ogleda NBA tekme v lastni režiji, pa sem pripravila nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju vašega potovanja v Miami.

Nakup letalske karte za Miami v lastni režiji
 • Malce dražja, a najudobnejša možnost: Turkish Airlines, med 550 in 750 €
 • Cenejša opcija: skupinski nakup preko agencije, ali let iz Benetk / Milana, med 300 in 500 €

Sama letalsko karto običajno kupim preko spletnega portala Skyscanner ali Expedia in če je le možno, izberem let s Turkish Airlines (TA), iz Ljubljane. Prvi razlog je udobje: odhod iz Ljubljane je manj stresen in, ko sešteješ vse ostale dejavnike (cestnine, parkirišče, včasih je treba na pot ob nemogočih urah), je ponavadi tudi najcenejši. Tudi drugi razlog je udobje, saj TA res “obvladajo”: imajo super hrano, na ogled imajo ogromno filmov in precej udobne sedeže. Mimogrede, če imate v Istanbulu postanek, daljši od 12 ur, vam omogočijo tudi brezplačno hotelsko sobo. Ko kupujete letalske karte, bodite res pozorni na vse detajle, tudi vmesne postanke, doplačila za prtljago (pri TA je vključena!) itd. Ne pozabite na elektronsko vizo ESTA, ki stane 14 $ in jo dobite tule.

Nakup vstopnice za NBA tekmo (povprečno zanimiva tekma)
 • Sedeži na dokaj dobri poziciji (zgornja polovica, sredina): med 80 in 150 €
 • Sedeži na slabši poziciji, tik pod vrhom ali za košema: med 30 in 70 €
 • Sedeži v »prvih vrstah«: od cca 400€ dalje 😊

Če si vzameš dovolj časa in vnaprej določiš budget, ki si ga pripravljen plačati, je nakup NBA karte relativno preprost. Za nakup v lastni režiji je praktično edina opcija Ticketmaster.com. Na njihovi spletni strani poiščeš konkretno tekmo, preklikaš nekaj prostih sedežev in dobiš približen občutek, koliko stane posamezen sektor in vrsta. Na voljo imaš tudi t. i. »resell« karte, ki jih prodajajo tisti, ki imajo letne vstopnice. Včasih so malce cenejše, ni pa nujno – bolj šteje to, da je vse, kar kupiš prek te strani, zanesljivo in legalno. Če je tekma pomembna, se zna zgoditi, da se karte hitro razprodajo (in so tudi zelo drage), zato priporočam hitro akcijo. V realnosti sicer potem na samem dogodku vidiš, da veliko sedežev ostane nezasedenih celo tekmo, a to so pač Američani in njihovi »letni abonmaji«. 😉

Rezervacija hotela v Miamiju
 • Spodoben motel povprečne kategorije na South Beach ali Downtown: od 150 € dalje
 • Enaka kvaliteta par kilometrov stran: od 70 € dalje
 • Hostli in cenejši moteli: od 50 € dalje

Sama hotele rezerviram preko Expedie ali Bookinga. Miami ni ravno poceni, še posebej, če želiš sobo na t. i. South Beach (to je polotok, ki je s celino povezan z več mostovi). Za spodoben hotel na tej lokaciji (3 zvezdice, 2-posteljna soba) se cene gibljejo od 150€ na noč dalje, pri čemer zajtrk ponavadi ni vključen v ceno. Cene se precej dvignejo, če je v mestu še kak pomemben dogodek. Za hotel v t. i. Downtownu, torej v bližini dvorane American Arlines Arene, boste odšteli podobne zneske, medtem ko so malce bolj oddaljeni hoteli oziroma moteli precej cenejši. Seveda lahko prihranite še več, če vzamete motel ali hostel – nekateri so precej dobro ocenjeni, a imejte v mislih, da Amerika ni Evropa. Kvaliteta storitev je pri nas mnogo boljša. Midva sva spala v hotelu Vagabond Hotel Miami.

 

Najem avtomobila v Miamiju
 • Manjši avto: od 30 € dalje (na dan)
 • Uber / Lyft od letališča do Downtowna: cca 25 $
 • Uber / Lyft krajše relacije: okoli 10 $
 • Parkiranje na South Beach: okoli 20 $ na dan
 • Parkiranje okoli American Airlines Arena: okoli 15 $

Če se boste v Miami odpravili za 3 dni ali več, se vam splača najeti avto – najem ni drag, a upoštevajte, da morate plačevati še parkirnine in cestnine (ob najemu obvezno vzamete opcijo »Sunpass«, kar pomeni da se vam bodo cestnine in mostnine zaračunavale sproti, na koncu pa vam bodo znesek odbili s kartice). Če ste prišli zgolj na tekmo, je avto odveč – Uber oziroma Lyft (slednji mi je mnogo ljubši, saj je Uber zelo neodziven, če imaš težave) je zelo dosegljiv in ni predrag. Tudi domačini ju redno uporabljajo. Simpatična opcija je tudi najem t. i. električnega skuterja (skiroja), ki ga najdeš na skoraj vsakem koraku, plačaš pa ga preko Uber ali Lyft aplikacije. Super uporabno in zabavno, a pozor – tudi za to potrebuješ vozniški izpit.

Image may contain: ocean, sky, cloud, outdoor, nature and water

Kaj početi v Miamiju

Za daljše počitnice vsekakor svetujem vožnjo do Key Westa, ki je res simpatično mestece s posebnim utripom in čudovitimi plažami; lahko pa tudi »skočite« na kakšno križarko do bližnjih otokov. Za par dni pa bo tale vikend spored čisto dovolj:

 • Sprehod po South Beachu, ulici Ocean Drive in Lincoln Road (1 dan)
 • Obisk nacionalnega parka Everglades (cca 1 uro vožnje iz Miamija, vstopnina 30 USD).
 • Sprehod po Bayside Marketplace – simpatična tržnica z živahnim mestnim utripom (pol dneva)
 • Obisk Key Biscayna – manjši park (polotok) s svetilnikom in sprehajalnimi potmi (pol dneva, vstopnina (8 USD)
 • Nakupovanje: ulica Lincoln Road, center Dolphin Mall, Macys in pa cenejši opciji Ross Dress for Less in Marshalls (odvisno od debeline denarnice in entuzijazma 😊 )

Image may contain: one or more people, sky, skyscraper, tree and outdoor

Koliko stane izlet v Miami

Poleg že opisanega, so cene ostalih stvari v Miamiju približno podobne tistim, ki sem jih opisala že v člankih o New Yorku. Kapučino (Starbucks ali podobno) vas bo stal okoli 4 $, hitra hrana (McDonalds, Subway, razni burgerji) je dokaj poceni, zdrava hrana (tudi v trgovinah) pa je draga kot žafran. Če boste šli na kosilo / večerjo, računajte zraven še 15% za napitnine, ki so skoraj obvezne (ponekod vam jih prištejejo že kar k računu). Pivoljubci boste najceneje prišli skozi v trgovinah (v dvorani je pivo stalo 15 USD!), a pazite, alkohol je na večini javnih površin prepovedano piti.

Če pazite na budget in ste fleksibilni pri datumih, lahko za spodoben »vikend v Miamiju« zapravite precej manj kot 1000 €. A ko ste enkrat že tako daleč, je kar škoda ne ostati še kak dan, kupiti še kakšno oblačilo in si privoščiti koktajl ali dva na Ocean Drive-u 😉 Ste že bili v Miamiju? Bi še kaj vprašali ali dodali? Podrsajte navzdol, z veseljem bom odgovorila na vaše komentarje!

Image may contain: sky, ocean, beach, dog, child, outdoor and nature

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *