Potovanje v New York – nasveti za začetnike (1. del)

New York je mesto številnih imen, turisti mu radi pravimo veliko jabolko, večini priseljencev predstavlja simbol svobode, nekaterim pa tudi mesto razočaranj. Tako kot vsako večje mesto, lahko tudi New York vzljubiš ali zasovražiš. Vendar ga moraš za to najprej doživeti. Razmišljate o “skoku čez lužo”, pa ne veste, kje začeti? Koliko stane letalska karta, kje rezervirati hotel in kako se znajti na Manhattnu? Če je potovanje v New York na spisku vaših želja, potem si preberite nasvete, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju vaše nove dogodivščine. 

Kdaj je najboljši čas za potovanje v New York

New York je eno najbolj obiskanih mest (in destinacij) na svetu, zato seveda velja, da se mu je najbolje izogniti v času državnih praznikov in počitnic. Nenazadnje je obisk New Yorka takrat tudi najdražji. Prav tako odsvetujem obisk mesta poleti, ko je v razgretem mestu (še posebej pa na podzemnih postajah) res težko dihati ter pozimi, ko lahko snežna neurja ohromijo promet in dogajanje v mestu. Za potovanje v New York sta pomlad in jesen vsekakor najboljša izbira.

Koliko stane letalska karta in kje jo kupiti 

Če ste lahko malce fleksibilni in če vam okoliščine dopuščajo, da lahko planirate več mesecev vnaprej, potem vam svetujem, da spremljate različne spletne portale (npr Posvetu.si ali Skyscanner). Ko se pojavi priložnost, jo zgrabite z obema rokama. Ugodna akcija pomeni, da letalska karta stane pod 500 evrov na osebo. Seveda se da dobiti tudi karte za okoli 300 evrov, ampak take akcije so redke in večinoma gre za odhode z oddaljenih letališč. Sama raje izberem odhod iz Ljubljane, saj se s tem izognem dodatnim stroškom za cestnine, gorivo in parkirnino na letališču. Poleg tega so lahko nočni leti (potovanje v ZDA pomeni tudi veliko časovno razliko) zelo naporni in včasih se je po pristanku kar težko spraviti za volan in peljati več ur proti domu. Karte lahko kupite neposredno prek katerega od portalov (sama najpogosteje uporabljam Skyscanner in Expedio), če potujete prvič, pa razmislite o nakupu prek agencije, ki vam bo v pomoč pri morebitnih zapletih (izgubljena prtljaga, večje zamude leta itd.). Če potrebujete kak koristen kontakt ali pomoč pri rezervaciji karte, mi lahko pišete.

Turistična viza (ESTA) in zdravstveno zavarovanje

Za potovanje v New York (oziroma ZDA na splošno) potrebujete veljavni potni list in turistično vizo (ESTA), ki stane 14 dolarjev, pridobite in plačate pa jo kar prek spleta. Potrditev dobite zelo hitro (praviloma še isti dan), obrazec pa natisnite, saj ga boste morali pokazati na odhodnem letališču. Pri roki imejte še naslov vaše nastanitve v New Yorku, saj ga mora osebje letalske družbe ob “check-inu” vpisati. Toplo vam svetujem, da si uredite tudi zavarovanje za tujino, saj so stroški morebitnega zdravljenja v ZDA (tudi že najmanjših pregledov pri zdravniku) lahko izjemno visoki. Kako sem jih izkusila na lastni koži, lahko preberete tukaj.

Rezervacija prenočišča

New York je eno izmed najdražjih mest na svetu, a z malce iznajdljivosti in prilagajanja lahko vsak najde nekaj za svoj žep. Tisti z nizkim proračunom imate na voljo dve opciji: 1. bodisi najamete sobo izven Manhattna (npr. Queens in New Jersey veljata za relativno varna območja, do njiju pa lahko pridete brez težav s podzemno železnico), ali pa 2. rezervirate sobo v hostlu (večinoma gre za skupinska ležišča in kopalnice), za katero boste odšteli krepko pod 100 dolarjev na noč. Malce dražji so moteli (pozor, standardi tu niso ravno evropski in ne pričakujte primerljive kvalitete), pa seveda hoteli, za katere boste odšteli od 200 dolarjev dalje za nočitev brez zajtrka. Naj omenim, da so doplačila za zajtrk v ZDA kar visoka in verjetno se vam bolj splača jesti zunaj – ponudbe »zajtrk za 10$« je na ulicah dovolj (če niste zahtevni, pa lahko pojeste topel obrok tudi za manj denarja). Cene hotelov zelo variirajo tudi glede na “sezono” –  september je npr. znan po tem, da je zaradi nekaterih dogodkov (Fashion week, zasedanje ZN itd.) med dražjimi meseci. Pri končni izbiri bodite pozorni predvsem na to, da je v neposredni bližini postaja podzemne železnice, z vidika varnosti pa se raje izogibajte namestitvam severno od 130. ulice, torej v osrčju Harlema. Preverite ponudbo hotelov na Booking.com – če boste hotel v New Yorku rezervirali preko te povezave, boste dobili 15€ popusta 😉

 

Kaj vzeti s sabo in česa ne smete prinesti v ZDA

Če imate namen kupovati (cene ameriških znamk oblačil in obutve so, kljub trenutno slabšemu tečaju, še vedno ugodnejše kot pri nas), potem pojdite v New York s čim bolj praznim kovčkom 😉 Če se sprašujete, kaj obleči za na pot in za raziskovanje mesta, naj vas ne skrbi – na ulicah New Yorka boste videli najbolj čudne modne kombinacije in prav nihče vas ne bo gledal postrani, če ne boste barvno usklajeni. Najpomembnejša je udobna obutev, saj boste OGROMNO prehodili. Poleg plačilne kartice in že omenjenih dokumentov vam svetujem, da s seboj vzamete tudi adapter, saj so ameriške vtičnice drugačne od evropskih. In pa pozor pri hrani – v ZDA ne smete prinesti določenega sadja, zelenjave in mesnih izdelkov.

Podaljšani vikend ali 5 dni v New Yorku – se splača?

Se, če se dobro organizirate in postavite prioritete. Vendar ne pozabite, da boste pri povratku izgubili en dan zaradi časovne razlike. Povprečen turist lahko v treh dneh obišče vse večje znamenitosti, seveda pa je vse odvisno od vaših navad in želja. “Shopaholiki” boste v Macy’s (najbolj znani veleblagovnici na svetu) lahko porabili tudi ves dan. Podobno velja za ljubitelje muzejev – teh je na Manhattnu ogromno. Največja izziva pri raziskovanju New Yorka sta logistika in čas, ki ga porabiš za premike. Postaje podzemne železnice niso ravno na vsakem koraku, poleg tega je treba pri prestopih med linijami hoditi včasih tudi po deset minut, da prideš na pravo postajo in potem še čakati na pravi vlak. Če prištejete še čas za orientacijo (niso redki, ki se zapeljejo v napačno smer), se lahko hitro zamudite.

Okvirni stroški potovanja v New York

O letalski karti in cenah hotelov sem že govorila, na tem mestu pa naj omenim, da so vse cene v dolarjih vedno brez davka, kar lahko na koncu znese tudi okoli 15% več, kot kaže na začetku. Tedenska karta za “Subway” (metro) stane 32 $ na osebo (ali 3 $ za eno vožnjo). Stroški prehrane so odvisni od vaših navad: na ulici lahko dobite dober hot dog, burger ali tortiljo za manj kot 5 $, če boste jedli v restavracijah pa računajte na najmanj 15 $ po osebi (opozarjam tudi na to, da je »zdrava« hrana v New Yorku dražja kot pri nas). Ne pozabite še na napitnine (vsaj 10%), ki se pričakujejo v vsakem, še tako »zakotnem« lokalu. Tudi vstopnine za glavne atrakcije so kar visoke, tako da se vam splača kupiti CityPASS – karto, ki vključuje 6 najpogosteje obiskanih znamenitosti in stane 126 $ za odrasle in 104 $ za otroke.

Je New York varen?

New York naj bi bil eno najvarnejših večjih mest v ZDA. Kriminal v New Yorku vsako leto upada (pred kratkim so prvič po 25 letih dočakali vikend brez streljanja),a vsekakor ne moremo mimo dejstva, da se je leta 2017 tam zgodilo 290 umorov. Američani temu pravijo »uspeh«, saj je številka prvič padla pod 300 umorov letno. Večinoma gre za tragedije in obračune med domačini in te stvari do turistov skoraj ne pridejo. Sama se v New Yorku še nikoli doslej nisem počutila neprijetno, saj policija dejansko stoji na vsakem koraku. Upoštevajte pravilo, da se ponoči ne hodi v parke in pa v nevarnejše četrti, kot so Harlem, Union Square in Koreatown ter nekatere predele Bronxa in Brooklyna. Izogibajte se množičnim shodom, ki so lažja tarča za morebitne napade. Tako kot v vsakem večjem mestu na svetu. Ampak, če bi razmišljali samo o tem, potem verjetno nikoli ne bi zapustili svojega doma, mar ne?

Drugi del članka, z nasveti “kako se znajti v New Yorku” lahko najdete tukaj. Ste že bili New Yorku in vas je kaj še posebej navdušilo? Imate še kakšno vprašanje ali komentar, ki bi ga radi delili z mano? Vaše komentarje lahko zapišete spodaj, z veseljem jih bom prebrala!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *