Ugodne počitnice na Maldivih – 10 nasvetov za cenejše potovanje

To, da so s svojimi belimi peščenimi plažami, turkiznim morjem in eksotičnimi vodnimi bungalovi Maldivi luksuzna destinacija, že veste. Ampak, ali veste tudi to, da Maldivi z več kot 1.190 otoki niso nujno rezervirani le za petične goste? V zadnjih desetletjih se situacija spreminja, zato lahko sedaj na Maldive potujete tudi precej ceneje. V tem članku boste našli nasvete, kako si lahko privoščite ugodne počitnice na Maldivih, brez da bi pred tem prodali ledvico.

Maldivi so zaradi svoje ekskluzivne lege, majhnosti otokov in čudovitega podvodnega sveta izjemno draga počitniška destinacija. V preteklosti so bili Maldivi rezervirani samo za goste letoviških otokov v zasebni lasti. Z letom 2009 pa se je spremenila zakonodaja, ki dovoljuje oddajanje sob tudi na otokih, kjer živijo lokalni prebivalci.

Osebno sicer menim, da je treba Maldive zaužiti v »glamurozni« različici, če si jo le lahko privoščite. Otoki v zasebni lasti imajo precej bolj čiste plaže in tudi bungalov z izhodom v vodo se težko primerja s hotelsko ali privat sobo na lokalnem otoku. Več o “klasičnih” počitnicah na Maldivih lahko najdete v tem članku. A vedno več popotnikov si želi stika z domačini in tisti, ki ne komplicirate s ponudbo in storitvami, boste lahko na svoj račun prišli precej ceneje*.

*Vsekakor pa je treba vedeti, da Maldivi niso poceni destinacija in se ne more primerjati z azijskimi državami, kot so Vietnam, Kambodža in Indonezija.

Tukaj je 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali prihraniti kar nekaj denarja, ne glede na to, ali izberete nastanitev v resortu ali na lokalnem otoku:

1. Potujte izven sezone

Najbolj priljubljen čas za potovanje na Maldive je med novembrom in aprilom, ki velja za visoko sezono, ko so cene najvišje. Obdobje od maja do oktobra velja za »sezono monsunov« in je večinoma precej cenejše. Sicer boste takrat deležni nekaj več dežja, a se po močnih nalivih nebo hitro zjasni. Temperature so skozi vse leto visoke in z malce sreče jo lahko zelo dobro odnesete.

Primer prihranka: za isti otok, 5 nočitev, polni penzion je cena januarja 1.770€, maja pa 1.200€.

2. Letalske karte kupite mesece vnaprej

Ko gre za nakup najcenejše letalske karte, se čakanje na »last minute« ponudbo ne splača. Že nekaj časa je znano, da letalske družbe najprej sprostijo najcenejše sedeže, kasneje pa dražje, zato je zelo pomembno, kdaj rezervirate let. Poskusite se tudi izogibati prihodom in odhodom sredi tedna, kar se smatra kot poslovna pot ter praznikom. Preverite različne datume odhodov znotraj tedna ali celo meseca.

Primer prihranka: Znotraj enega meseca je cena za letalsko karto lahko od 700€ pa vse do 1.500€.

3. Izberite polpenzion namesto all-inclusive paketa

Če bivate na zasebnem otoku, morate jesti v letoviški restavraciji. Zato večina resortov ponuja all inclusive paket, ki vključuje 3 glavne obroke, popoldanske prigrizke, pijačo (alkohol je običajno omejen na izbrane znamke) in nekatere aktivnosti. Če res potrebujete vse to in če ne želite skrbeti za končni račun, je all inclusive pametna izbira.

A če niste »težki pivci« in ste tudi doma navajeni kak obrok preskočiti, razmislite o polnem ali celo polpenzionu (zajtrk in večerja). Običajno je ob vsakem obroku na voljo brezplačna voda, vse ostalo pa je v vaših rokah. Zame osebno je polni penzion najboljša možnost, ker sem navajena jesti, od pijače pa drugega, kot vode, ne pijem. Mimogrede, Maldivi so muslimanska država, zato je alkohol že tako precej drag in ga na dopustu raje preskočite.

Primer prihranka: 700€ pri zgoraj omenjenem hotelu za 5 dni, če izberete AI namesto polnega penziona.

4. Preverite različne spletne strani 

Pred rezervacijo letalske karte ali hotela sama vedno preverim vsaj 3 različne spletne strani. Za lete uporabljam Skyscanner in Expedio, včasih preverim še Opodo. Enako velja za hotele, kjer dodam še Booking in Agodo. Cene med portali se lahko zelo razlikujejo – ko se sobe na Bookingu razprodajo, jih je morda še nekaj na voljo na Agodi ali Expedii. Pomaga tudi, če veliko potujete in si prislužite značko »Genius« ali »Elite«, kot jo imam sama. Vprašajte kakšnega »travel« znanca. 😉

5. Preverite cene pri agenciji

Tega ne rečem pogosto, a če želite rezervirati hotel na Maldivih, je včasih dobra ideja, da to prepustite agenciji. Še posebej, če gre za resort, kjer je treba v paketu poskrbeti tudi za prevoz do otoka. Pogosto imajo agencije ugodnejše cene za izbrana letovišča, poleg tega boste mirni v primeru zamud leta ali težav z bivanjem. Jaz cene preverim pri Damjani na agenciji Odpelji.se.

Primer prihranka: Enkrat sem tako prihranila 100€ na osebo, ni pa vedno tako.

6. Izberite sobo na lokalnem otoku

Kot že rečeno, so počitnice na Maldivih najcenejše, če bivate na lokalnem otoku. Na približno 70 lokalnih otokih lahko najdete zelo ugodne namestitve, tako v zasebnih sobah, kot v boljših hotelih. Le »sami« pač ne boste in na otoku bo še ostala infrastruktura.

Kateri lokalni otok na Maldivih izbrati, je odvisno od vaših želja in budgeta. Eden prvih lokalnih otokov na Maldivih, ki je ponujal sobe za turiste, je bil Maafushi, priljubljeni pa so tudi Rasdhoo, Ukulhas, Dhiffushi, Dhangethi in Dhigurah.

Primer prihranka: Sobo na lokalnem otoku lahko dobite že za 50 € na noč, cene resortov se začnejo pri 250.

7. Preverite lokacijo in oddaljenost otoka 

Po prihodu na mednarodno letališče Male lahko nadaljujete pot do izbranega otoka po morju, zraku ali s kombinacijo. Če izberete otok bližje glavnemu otoku Male, lahko prihranite zelo veliko denarja. Tudi, če bivate na zasebnem otoku, lahko prihranite denar, če se namesto s hidroplanom peljete z gliserjem. Poleg tega boste prihranili čas s potovanjem – in čas je tudi denar, kajne?

8. Izberite cenejši prevoz

Najdražje potovanje na otoke je s hidroplanom, ki je v domeni Trans Maldivian Airways in to le do zasebnih letovišč. Če je otok razmeroma blizu mesta Male, bo resort ponudil tudi prevoz z gliserjem, ki je veliko cenejši.

Druga, nekoliko cenejša možnost, je lokalni let do enega od manjših letališč v kombinaciji z gliserjem ali trajektom do zasebnega ali lokalnega otoka. Vsi otoki te možnosti ne ponujajo, zato skrbno preverite drobni tisk. Zame osebno je to najslabša možnost, saj lahko na notranji let čakaš ure in ure na res majhnem letališču.

Če imate omejen proračun, boste najverjetneje bivali na lokalnem otoku, kar pomeni, da lahko za prevoz izberete najcenejši trajekt. Trajekti in čolni sicer ne vozijo pogosto, a če se vam ne mudi, vam lahko prihranijo ogromno denarja.

Primer prihranka: Hidroplan lahko stane do 500$, gliser med 150 in 300$, trajekt pa je lahko tudi le 20$ in manj.

 9. Pojdite na enodnevni izlet na zasebni otok 

Če želite videti, kako izgledajo luksuzni resorti, jih lahko obiščete v sklopu enodnevnega izleta. Določeni zasebni otoki ponujajo izlete, za katre boste odšteli med 100 in 150 $. V ceno je vključena vsa hrana in ponavadi vsaj delno tudi pijača, včasih pa tudi športne aktivnosti.

10. Prihranite pri aktivnostih

Obisk Maldivov ni popoln brez doživetja podvodnega sveta in aktivnosti, kot so deskanje, potapljanje ali snorkljanje. Če nimate all inclusive paketa, vam bo resort zaračunal tako najem maske, kot izlet s čolnom do koralnega grebena. Zato lahko prihranite denar tako, da izberete otok z lokalnim grebenom, ki je dostopen v nekaj zamahih, opremo pa prinesete s sabo.

Tako, prišla sem do konca in s tem izčrpala vse svoje nasvete za ugodne počitnice na Maldivih. Zahvalite se mi lahko tako, da me posledite na Instagramu. 😉 Če imate kakšen dodaten namig, pa mi ga zaupajte v komentarju spodaj.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *