Potovanje v New York – kaj si ogledati v 5 dneh (3. del)

Odločitev je padla, dopust je rezerviran, letalska karta in hotel v New Yorku sta plačana. Sledi torej »samo« še načrtovanje vašega obiska Velikega jabolka. Kaj si boste ogledali v New Yorku, je seveda odvisno od vaših želja, družbe, števila dni in proračuna. Kot sem že omenila v prejšnjih dveh člankih, je za potovanje v New York dovolj že nekaj dni, če se dobro organizirate. V tem zadnjem zapisu pa bom skušala zajeti, kaj si lahko ogledate, če boste v New Yorku preživeli 5 dni ali pa zgolj podaljšan vikend

New York v dvoje

Če želite svojo drago presenetiti za rojstni dan, obletnico ali morda celo zaroko (ah, kolikokrat bom še to napisala 😉 ), je potovanje v New York zagotovo prava izbira. Prvi dan pojdita do Battery Parka in se vkrcajta na trajekt, ki pelje do znamenitega kipa svobode. Vožnja s trajektom vključuje tudi obisk sosednjega otoka Ellis Island, kjer je še vedno ohranjena stavba, ki je med leti 1892 in 1954 predstavljala vrata v »novi svet« za več kot 12 milijonov migrantov z vsega sveta. V bližini Battery parka stoji spomenik 9/11 – na mestih, kjer sta včasih stala znamenita dvojčka WTC, sta vkopani dve ogromni kvadratni »jami« iz črnega granita. Vanju se z vseh strani zlivajo slapovi, kot bi voda spirala žalost za žrtvami terorističnega napada leta 2001. Dvojčka je pred 5 leti nedaleč stran nadomestila nova stolpnica One World Trade Center, ki je s 541 metri postala najvišja stavba v ZDA. Sprehodite se še po ulici Wall Street, mimo znamenitega bronastega bika, mogočne zvezne dvorane Federal Hall, pred katero stoji ogromen kip prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, čudovite episkopalne cerkve Svete Trojice Trinity church in pa ogromne veleblagovnice Century 21, znane po ugodnih cenah dizajnerskih blagovnih znamk oblačil in modnih dodatkov. Če vama čas in noge dopuščajo, se sprehodita še do ikoničnega pomola Pier 16, s katerega se odpira romantičen pogled na Brooklynški most in reko Hudson.

Drugi dan se sprehodita skozi Central park, ki je prava paša za oči in oaza miru sredi mestne džungle. Park, ki se razprostira na kar 341 hektarih, je s 40 milijoni obiskovalcev letno najbolj obiskan ameriški mestni park. Če si želite v miru ogledati vse njegove kotičke (v parku je kar 7 jezerc, manjši živalski vrt, številna športna in otroška igrišča ter seveda slavni Strawberry Fields, spomenik legendarnemu Beatlu Johnu Lennonu, ki je bil ubit čez cesto) boste v njem zlahka prebili ves dan. S seboj lahko vzameta prigrizke ali kakšno »hitro kosilo«, in ga pojesta bodisi na eni izmed številnih klopic, ali pa kar na travi, kot to radi počnejo Newyorčani ob vikendih. Vzdolž Central parka so razvrščeni številni muzeji in tudi, če nista ljubitelja umetnosti, si jih oglejta vsaj od zunaj –impresivni Guggenheimov muzej je vsekakor atrakcija že kot stavba sama.

Tretji dan je čas, da se povzpneta na znamenito Empire State Building, ki je bila s svojimi 102 nadstropji do leta 1972 najvišja stavba na svetu. Njeno konico, ki se vzpenja nad streho v značilnem art deco slogu, boste zaradi višine videvali kar pogosto in vam lahko služi tudi kot orientacija v mestu. Empire State Building stoji na križišču 34. ulice in 5 avenije. Šele z njene razgledne ploščadi boste dobili pravi občutek, sredi kakšne betonske džungle ste se dejansko znašli. In Manhattan je s ptičje perspektive preprosto fantastičen. Pozor, na isti ulici se nahajata dve romarski središči za vse nakupovalne odvisneže, zato za ta dan ne načrtujte dodatnih ogledov. V veleblagovnici Macy’s, ki je z 9 nadstropji in dobrimi 230.000 m2 ena izmed največjih na svetu, lahko marsikdo prebije tudi ves dan. Kot da to še ni dovolj, vas čez cesto čaka slavna prodajalna s spodnjim perilom Victoria’s Secret. Že sam sprehod skozi trgovino je paša za oči, zato moškim resnično polagam na srce: usedite se v bližnji park, kupite si kakšno revijo in bodite potrpežljivi. Vaša draga se bo slej ko prej vrnila.

Četrti dan si rezervirajte za sprehod skozi Brooklyn Bridge, ki velja za enega izmed najbolj legendarnih mostov na svetu. Tega se seveda zavedajo vsi turisti, zato pričakujte ogromno gnečo, ki je lahko, tudi zaradi mimo vozečih kolesarjev, precej kaotična. A brez skrbi, razgledi na mesto, reko in v daljavi tudi kip svobode, poplačajo vso jezo, ki jo boste morda želeli stresti nad sotrpini. Marsikdo pa ne ve, da je sprehod skozi Manhattan Bridge, ki se nahaja vzporedno s svojim slavnejšim »kolegom«, mnogo manj stresen in prav tako ponuja čudovite, če ne še lepše poglede na newyorški »Skyline«. Pojdite vse do obrežja reke East River, tik pod mostom se namreč nahaja peščeni zalivček Pebble Beach, ki je pogosto popolnoma prazen in si vzemite čas za oddih. Če ste se odločili, da padete na kolena, je tu morda ena izmed priložnosti 😉 Z manhattanškega mosta se lepo vidi tudi Kitajska četrt, ki je zaradi gneče in bolj umazanih ulic sicer manj prijetnejši del mesta. Ogled lahko zaključite v četrti Little Italy, v kateri boste našli ogromno restavracij z resnično dobro italijansko hrano, ali pa v malce bolj mondenem SoHu, za katerega so značilne pisane stavbe in številni butiki.

Najbolje je, da za zadnji peti dan ne delate načrtov, ampak se preprosto izgubite po ulicah Manhattna. Marsikdo si bo zaželel dodatnih nakupov, umetniške duše bodo verjetno zavile v še kak muzej, vmes pa se bo zagotovo našlo še kakšno presenečenje. Priporočam vam še obisk Rockefellerjeve stolpnice, ki v svojem preddverju gosti številne trgovine, restavracije in umetnine, z vrha pa boste lahko videli New York še v malce drugačni luči. Meni osebno je Rockefellerjeva razgledna ploščad ljubša izbira, saj ponuja zelo jasen pogled na Central park, hkrati pa tudi na ikonično Empire State Building.

 

Potovanje v New York z otroki

New York je vsekakor primeren za vse generacije, vendar vam priporočam, da z družinskim obiskom počakate vsaj do takrat, ko bodo otroci lahko samostojno premagovali daljše razdalje (tako z letalom kot peš po mestu). Poleg že omenjenih znamenitosti, bi za otroke še posebej priporočala Ameriški prirodoslovni muzej, ki vključuje planetarij in 45 dvoran z več milijoni vrst rastlin, živali, fosilov, mineralov, meteoritov in okostij, in pa »upokojeno« letalonosilko, na kateri je muzej ameriške vojaške in mornarske zgodovine Interpid Sea, Air and Space museum. Sicer pa bodo tudi otroci težko ostali ravnodušni, ko se boste sprehajali mimo trgovin, zato kar pripravite načrt, kako boste krotili njihove apetite. Trgovin z LEGO kockami in Disneyevih nakupovalnih centrov v Manhattnu res ne manjka.

Namig: Če si želite ogledati vse naštete znamenitosti, se vam splača kupiti karto CityPASS (126$ za odrasle in 10$$ za otroke), s katero boste prihranili 42% denarja, ki bi ga plačali za naslednje atrakcije: Empire State Building (vključuje 2 obiska v istem dnevu), Ameriški prirodoslovni muzej, Metropolitanski muzej umetnosti, Rockefeller center ALI Guggenheim muzej, vožnjo s trajektom do otoka Ellis in Liberty s kipom svobode, muzej 9/11 ALI Muzej ameriške vojaške in mornarske zgodovine. Če pa si želite kip svobode ogledati zastonj, pa se vkrcajte na trajekt, ki pelje do otoka Staten Island – vožnja je brezplačna.

Nočni New York

New York je mesto, ki nikoli ne spi in v soju tisočerih nočnih luči ima Manhattan prav poseben čar. Usedite se na stopnice sredi trga Times Square, ki velja za središče Manhattna, in z ostalimi turisti opazujte dogajanje in številne svetlobne panoje s kičastimi reklamami in napovedniki za najnovejše filme. Če vas zanima ogled katere izmed predstav na Broadwayu, lahko cenejše vstopnice najdete v kiosku TKTS na 47. ulici, vendar se kar pripravite na dolge čakalne vrste. Za tiste, ki ste željni zabave, nočnih klubov na Manhattnu seveda ne manjka. A tu vas moram razočarati. Še vsakokrat sem bila od dnevnih ogledov tako utrujena, da zvečer dlje kot do sedenja na že omenjenih stopnicah in ogleda ene gledališke predstave nisem prišla. Ampak to je tista prijetna utrujenost. New York te namreč popolnoma prevzame.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *