Potovanje po ZDA – Road trip po ameriških nacionalnih parkih

Za nama je novo čudovito potovanje po ZDA, ki ga bom zaradi obsežnosti informacij opisala v treh povezanih člankih. V tem članku bom opisala 10 osnovnih nasvetov za potovanje v ZDA, še posebej, če greste na tako imenovani road trip po ameriških nacionalnih parkih v lastni režiji. Tisti, ki ste ZDA (v nadaljevanju bom pisala kar »Amerika«) že obiskali ali prebrali moje nasvete v člankih Nasveti za potovanje v New York, lahko branje nadaljujete s klikom na podroben opis poti tukaj.

1 – Amerika je čudovita, zelo raznovrstna (obisk New Yorka je npr. nekaj povsem drugega kot potovanje po kalifornijski obali ali raziskovanje »Divjega zahoda«) in predvsem ogromna, zato za potovanje raje načrtujte kak dan več, kot menite, da je potrebno. Poleg tega računajte na časovno razliko, ki je ob neprespani noči na povratnem letu lahko zelo nerodna. Če se le da, rezervirajte še kak dan za »aklimatizacijo«, sicer se vam lahko zgodi, da boste še ves teden v službi kinkali za računalnikom.

2 – Cene letalskih kart se zelo razlikujejo glede na sezono, odhodno letališče, dan v tednu in morebitne praznike. Če niste vezani na datume, spremljajte akcije na Posvetu.si, a naj vas nizke cene ne premamijo takoj – preračunajte, koliko vas bo stala cestnina do letališča in parkirnina, ob kateri uri je let, upoštevajte časovno razliko in utrujenost, ko boste ob povratku sedli za volan… Sama najraje letim iz Ljubljane, po mojih izkušnjah pa najcenejše letalske karte do ZDA stanejo med 450€ (do New Yorka) pa do cca 900€ (do Los Angelesa ali Las Vegasa).

3 – Vstopnine v nacionalne parke se gibljejo med 10 in 35 dolarji na osebno vozilo (ne glede na št. potnikov v avtomobilu), zato se vam vsekakor splača kupiti letno karto America The Beautiful Annual Pass, ki stane 80 USD. Na tej karti je prostor za 2 podpisa, tako da lahko kupite rabljeno (potrebujete eno prosto mesto za vaš podpis in pa mesec veljavnosti – pozor, podpise preverjajo, zato naj bo enak kot na vaši osebni ali potnem listu), ali pa svojo prodate naprej in si s tem precej pocenite stroške ogledov. Mimogrede, sama imam še vedno na voljo karto, ki je veljavna do konca aprila 2020 – če vas zanima, you know what to do 😉

4 – Za potovanje, ki ga bom opisala v nadaljevanju, je najbolje, da najamete avto (sama to uredim kar prek interneta, najugodnejše pakete najdem prek Rentalcars), pri čemer bodite pozorni, da cena vključuje vsa zavarovanja. Davki, dodatni voznik, poln tank goriva in dodatek za morebitno vračilo avtomobila v drugem kraju se ponavadi obračunajo posebej. Poskrbite, da boste vse to »odkljukali« in tudi plačali, saj vas stroški povzročenih nesreč in poškodb tretjih oseb v ZDA lahko spravijo do bankrota. Cena najema avtomobila za 14 dni se začne pri cca 500 dolarjih (in raste z velikostjo avtomobila).

5 – Ko smo že pri stroških nesreč, poskrbite tudi za zdravstveno zavarovanje v tujini – če veliko potujete, se vam splača vzeti kak celoletni paket, sicer pa vsaj za obdobje celotne poti. Meni so se stroški sklenitve zavarovanja z asistenco že več kot povrnili.

6 – Ker je situacija na poti včasih nepredvidljiva (bodisi vam jo zagode vreme, bodisi ste napačno računali razdalje), bi bilo najbolj optimalno, da prenočišča rezervirate kar sproti (brezplačen Wi-Fi najdete v vsakem Starbucksu, McDonaldsu, pa tudi v večjih supermarketih). A tu sta dve težavi: 1. če ste malce bolj zahtevni, boste s tem izgubili kar nekaj dragocenega časa, namesto da bi uživali v (preplačani) kavi in 2. prenočišča okoli najbolj obleganih parkov in znamenitosti se hitro zapolnijo in so v sezoni kar draga. Jaz ponavadi naredim okviren načrt in rezerviram približno polovico hotelov (ali pa izberem opcijo brezplačne odpovedi), zadnjih par dni pa pustim odprtih, če se načrti na poti spremenijo. Če še nimate računa na Booking.com, lahko preko tega linka dobite popust v višini 15 € na vašo prvo rezervacijo.

7 – Okvirne cene prenočišč na poti, ki jo bom opisala, so bile med 60 (Idaho Falls) in 150 USD (Yellowstone) na noč na sobo, pri čemer sva spala v motelih oziroma hotelih, ki so imeli vsaj 3 zvezdice, lastno kopalnico, brezplačen Wi-Fi, parkirišče in večinoma tudi vključen zajtrk. Če niste preveč izbirčni, lahko strošek prenočišča precej oklestite.

8 – Cene letalskih kart, vstopnin, prenočišč in najema avtomobila smo torej obdelali, ostali stroški pa so okvirno naslednji:

  • Turističen obrok (pica, kitajska, testenine in podobno): 8 – 15 dolarjev
  • Fast food (ne nujno nezdrav): 5 – 10 dolarjev
  • Hrana in pijača v trgovinah: sadje in zelenjava skoraj krat dva, ostalo približno 1,5-kratnik naših cen (govorim o približno spodobni »zdravi« hrani)
  • Starbucks kapučino: med 3,5 in 5 dolarji (5 v Las Vegasu)
  • Rezervoar goriva: cca 40 dolarjev

9 – Posebnost ZDA so davki in napitnine. Prvi zato, ker ponavadi niso všteti v ceno, ki jo vidite na ceniku (na računu bo znesek vedno še cca 5 – 8% višji), druge pa zato, ker znajo kar konkretno poseči v denarnico, če greste jest v kakšno boljšo restavracijo. Napitnine so takorekoč obvezne in če ne pustite natakarju vsaj 10% (kar pomeni, da niste bili ravno zadovoljni s postrežbo), vas bodo res grdo gledali. Običajne napitnine so med 15 in 20% – če se s tem nikakor ne morete sprijazniti, raje jejte v »street food« ali »fast food« verigah. Subway je, recimo, ena zelo priročnih in relativno zdravih opcij.

10 – Za potovanje v Ameriko Slovenci potrebujemo vizo (ESTA), ki stane 14 USD, postopek je zelo preprost, naročite in plačate jo kar prek interneta, dobite jo v parih minutah in veljala vam bo 2 leti. Razlog več, da obisk ZDA razdelite v 2 dela. 😉

Še kakšno vprašanje? Podrsajte dol po zaslonu in ga zapišite v komentar. Sicer pa gremo na pot – prvi del najinega road tripa po Ameriki najdete tukaj.

Image may contain: sky, outdoor and nature

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *