Potovanje po ZDA – Od Yellowstona do Las Vegasa (2. del)

V nadaljevanju sledi še druga polovica najinega roadtripa po Ameriki (če ste prvo polovico izpustili, jo najdete tukaj). Morda na tem mestu še enkrat poziv k branju »nasvetov za začetnike« in pa splošen namig, da se za potovanje po ameriških parkih splača kupiti celoletno vstopnico – stane 80 USD, lahko pa kupite tudi rabljeno, če ima še en prost podpis. Jaz jo zaenkrat še imam na voljo, velja do aprila 2020. 😉 Spodaj navedene vstopnine pa veljajo za avto, ne glede na število oseb v njem. Takole je torej potekal najin drugi, še malce bolj adrenalinski teden potovanja.

 

8. DAN: Narodni park Canyonlands (Utah)

Ker naju je čakala dolga pot do naslednje destinacije, sva Salt Lake City zapustila takoj po zajtrku. Sama pokrajina do narodnega parka Canyonlands je sicer lepa, a je vožnja kar naporna, še posebej, če imaš tako natrpan urnik, kot sva si ga zadala. Zaradi nepredvidenega zastoja na cesti sva do prvega vhoda »Island in the Sky« prišla šele pozno popoldan in si park ogledala precej na hitro. Canyonlands je dejansko to, kar pomeni samo ime: dežela tisočerih kanjonov in skal, ki si jih ogleduješ z lepo urejenih razglednih točk. Nekaj jih je povsem ob cesti, nekatere zahtevajo krajši sprehod, vsekakor pa se splača ustaviti povsod, saj je pokrajina res raznolika.

Namig: Če bi vedela, da bo vožnja trajala tako dolgo, bi raje namesto dveh noči v SLC eno izbrala bližje na poti do parka, da bi si ga lahko ogledala zjutraj, popoldan pa še njegov drugi del – tako imenovani The Needles. Žal sva morala slednjega zaradi pomanjkanja časa izpustiti. Vstopnina: 30 USD.   

Image may contain: sky, mountain, outdoor and nature

9. DAN: Narodni park Arches (Utah) in Monument Valley (Arizona)

Arches je eden tistih parkov, ki sem si ga želela ogledati že pri prejšnjih obiskih Amerike, a nama čas to ni dopuščal. Tokrat sva se vanj zapeljala zgodaj zjutraj in jo kar dobro odnesla – ob povratku, okoli 13h, je bila gneča na vhodu res velika. Več o parku lahko preberete v mojem angleškem članku, na kratko pa takole: Arches je poln čudovitih skalnih formacij in izjemno fotogeničnih naravnih lokov. Problem je le v tem, da res težko ujameš trenutek, ko pod njimi ni ljudi – vsi bi se namreč radi slikali na »instagramabilnih« lokacijah.

Popoldan sva se odpeljala proti naslednji postaji, ki sem jo odkrila čisto po naključju. Pot naju je vodila skozi Monument Valley, a žal ravno ob napačnem delu dneva. Znamenita dolga cesta, ki se vije med ikoničnimi visokimi skalami, je bila namreč obsijana s popoldanskim soncem, zato je fotografiranje odpadlo in sva jo na mojo veliko žalost samo prevozila.

Namig: Spite lahko v kraju Moab, ki je od Archesa oddaljen cca 1o minut in ponuja prenočišča različnih kategorij. V oktobru je bilo v parku prijetno toplo in če boste veliko hodili naokoli vseeno svetujem kakšno pokrivalo in kremo z zaščitnim faktorjem. Vstopnina: 30 USD.   

Image may contain: 2 people, people smiling, sky, shoes, child, mountain, outdoor and nature

10. DAN: Canyon de Chelly (Arizona) in Narodni park Grand Staircase Escalante (Utah)

Canyon de Chelly je manjši park, uradno se imenuje national monument, ki se nahaja v Arizoni. Odkrila sem ga, ko sem iskala prenočišče v okolici Monument Valley. In takšna presenečenja so ponavadi najslajša. Kljub čudovitim parkom, ki sva jih že doživela, naju je ta resnično očaral. Na sredi kanjona sta dva ogromna stebra, ki ponujata res čaroben prizor ob pogledu v dolino.

Po približno enournem ogledu sva nadaljevala pot do naslednjega parka Grand Staircase Escalante – tudi ta se imenuje national monument. Pot je trajala nekaj manj kot 4 ure in žal sva bila spet prepozna, da bi ga doživela v vsej njegovi lepoti. Izbrala sva eno najkrajših pešpoti Lick Wash, ki vodi med visokimi belimi skalami, v katere je vklesanih na tisoče »stopnic«. Kanjon spominja na znameniti Antelope Canyon, le da so barve malce bolj bledolične. Zaradi prihajajočega mraka sva se obrnila po približno 40 minutah hoje, mudilo pa se nama je tudi v hotel, saj naju je naslednji dan čakal največji podvig.

Namig: Grand Staircase Escalante national monument je velik park, ki skriva še mnogo čudovitih poti in razgledov, zato se vam zanj splača rezervirati nekoliko več časa. Blizu je tudi North Rim severni vhod v znameniti Grand Canyon, ki sva ga obiskala že dvakrat, zato sva ga tokrat izpustila, in pa Antelope Canyon s čudovitimi rdečkastimi zavesami. Tudi slednjega, sicer v malce drugačni različici, sva obiskala v preteklosti, več pa tukaj. Vstopnina v Canyon de Chelly in Grand Staircse je brezplačna.

11. DAN: Narodni park Zion (Utah)

Zion sva obiskala že pred tremi leti, a sva ga takrat samo prevozila z avtomobilom. Tokrat sva se odločila za bolj drzno potezo, in sicer da se povzpneva na znameniti vrh Angels Landing. Gre za strm, približno 1,5-urni vzpon na res klavstrofobično ozko skalo, medtem ko te na poti z obeh strani spremlja prepad. Več o vzponu bom na svojem blogu objavila v kratkem, za pokušino pa si lahko ogledate kak youtube posnetek. Naj namignem samo to, da sem na vrhu jokala od strahu in sreče. Nepopisna izkušnja, ki pa jo priporočam samo tistim, ki ste psihološko in fizično dobro pripravljeni. Sicer je Zion znan tudi po »The Narrows« – pohodu po vodi med strmimi skalami, lahko pa ga mirno prevozite z avtomobilom in se ustavljate na najbolj fotogeničnih točkah, ki jih res ne manjka.

Namig: Prenočišč okoli Ziona je ogromno, najceneje pa boste spali v Hurricanu ali St Georgeu. Pripravite se na res hudo gnečo, tudi pri vzponu na Angels Landing. Na poti od Grand Staircase Escalante do Ziona je tudi čudoviti Bryce Canyon (njegove rdeče vrhove sva videla med vožnjo do Lick Washa), a sva tudi tega odkljukala že prejšnjič. Če le imate čas, si ga definitivno oglejte. Vstopnina v Zion: 35 USD.

12. DAN: Državni park Valley of Fire in Las Vegas (Nevada)

Po dobri uri vožnje prečkava še zadnjo mejo z zvezno državo Nevada (mimogrede, dejanske fizične meje ne obstajajo, pozdravijo vas samo table ob cesti) in si ogledava državni park Valley of Fire. Gre za prvi državi park v Nevadi, ki je tudi pogosta izletna točka za turiste iz Las Vegasa (od mesta je oddaljen le dobro uro vožnje). Simpatičen park, poln ognjeno rdečih skalnih formacij, sva si ogledala v približno dveh urah. Od tega sva slabo uro porabila za sprehod skozi pravljični Fire Wave trail, ki spominja na v skale vklesane morske valove. Po ogledu parka sva se odpravila proti končni postaji Las Vegas, kjer je sledil drugi konkreten shopping v enem izmed Premium Outlets.

Namig: Za Valley of Fire se vam splača spati v Las Vegasu, ki je bližje kot Zion. Tu nama je bilo prvič zares vroče, temperatura je bila sredi oktobra okoli 28 stopinj. Zato ne pozabite na vodo (steklenice lahko napolnite v visitor centru) in zaščito proti soncu. Vstopnina: 10 USD.

Image may contain: sky, outdoor and nature

13. in 14. DAN: Las Vegas in narodni Red Rock Canyon, Nevada 15 USD

Ah, Las Vegas… obiskala sem ga že petkrat, od tega 4-krat službeno, saj tam vsako leto razstavljamo naše izdelke. Več o mojih vtisih in o tem, kaj početi v Las Vegasu, če vam ni ravno do igralnic, lahko najdete v tem prispevku. Na kratko pa takole: za Las Vegas sta dovolj dva dneva – v enem dnevu prehodiš glavno ulico »The Strip«, ob kateri se razprostirajo kičasti, a lepi hoteli. Večino se jih splača ogledati tudi od znotraj, saj so res prava paša za oči. Vsakokrat v Las Vegasu obvezno skočim tudi v South in North Premium Outlet (severni je sicer večji), kjer so res ugodni nakupi. Za oddih od mestnega vrveža pa toplo priporočam Red Rock Canyon, manjši nacionalni park, ki je od Stripa oddaljen slabe pol ure vožnje. Park, v katerem se prelivajo rdeče-bele-zelene barve, si ogledate v dobri uri krožne vožnje, lahko pa seveda uberete tudi kakšno od pešpoti.

Namig: Vstopnina v Red Rock Canyon: 15 USD. 

Image may contain: 1 person, smiling, sky, skyscraper and outdoor

Za zaključek naj povem, da je opisani road trip kar precej naporen, če se v ZDA odpravljate prvič. Kot ste lahko videli med namigi, sem vmes omenila še kar nekaj parkov, ki se jih splača videti, zato je za prvič morda bolj pametno izpustiti Yellowstone in Grand Teton – s tem prihranite nekaj dni, ki jih izkoristite za Grand Canyon, Bryce Canyon in Antelope Canyon. A kaj, ko je vse skupaj tako čudovito, kaj ne? 😊

Ste že bili v ZDA in imate kakšne dodatne namige za moje bralce? Imate kakšno dodatno vprašanje? Podrsajte po ekranu navzdol in ga zapišite v komentar. Z veseljem vam bom odgovorila 😉

Več fotografij najdete v albumih na moji Facebook strani in pa na mojem Instagram profilu (poglejte tudi highlights v IG stories). Sledilci dobrodošli 😉 

Image may contain: mountain, sky, outdoor and nature

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *