Ugriz stenice: kaj pa zdaj?

Zadnje tedne se na veliko piše, da so stenice na Hrvaškem. Žal lahko temu pritrdim, saj sem bila tudi sama žrtev teh odurnih krvosesov. In žal so bile posledice veliko hujše, kot pri večini primerov. Sem namreč (uradno diagnosticirano) alergična na vse živo in moje telo se je očitno odločilo, da mi bo življenje zakompliciralo na čim več načinov. V stilu »če že toliko potuje, naj vsaj trpi«. In čeprav sem ugriz stenice doživela tudi v ZDA (torej stenice niso samo hrvaška posebnost), takrat reakcija ni bila niti približno tako burna kot sedaj. Več o mojem nesrečnem primeru si lahko preberite tukaj, v nadaljevanju pa bom opisala postopek zdravljenja oziroma kaj storiti, če te ugrizne stenica.

Naj poudarim, da gre za opis mojega primera in ni nujno, da bo pri vas enako. Pri iskanju informacij sem namreč naletela na podatek, da za približno 20 odstotkov ljudi ugriz stenice sploh ne predstavlja težav (pojavijo se rdeče izbokline, ki srbijo ali pa tudi ne). Če ste med temi »srečneži« in če na stenice niste alergični, bodo šle zadeve hitro mimo. Če pa se vam situacija zakomplicira, če vas srbi do te mere, da ste že skoraj pripravljeni izrezati kožo in če so izpuščaji tako moteči, da vam je nerodno iti iz hiše, potem vam bodo naslednja priporočila morda v pomoč.

 

  1. Če vsaj približno sumite, da vas je ugriznila stenica (na začetku gre za majhen izpuščaj oziroma rdečkast mehurček), pustite oboleli predel kože čisto pri miru. Ne stiskajte mehurčka pod nobenim pogojem.
  2. Srbeti bo začelo verjetno šele nekaj ur ali celo dni po ugrizu (pri meni se je neznosen srbež začel šele tretji dan), zato vam svetujem, da greste preventivno k vašemu zdravniku.
  3. Meni je zdravnik najprej predpisal tablete Aerius (te sem jemala občasno pri drugih alergijah, a mi nikoli niso kaj prida pomagale) in kremo Elocom – namažete jo samo po pikah po telesu, po obrazu pa se njena uporaba skoraj odsvetuje (mažete jo lahko samo enkrat dnevno, največ do tri dni). Pri meni krema ni delovala.
  4. Po tem, ko je bila reakcija vedno hujša (število izpuščajev se je povečevalo, srbenje je bilo neznosno), sem šla ponovno do zdravnika, ki mi je predpisal nove tablete Telfast 120 mg. Tudi te tablete mi niso pomagale, praskala sem se do krvi, potem pa rane razkuževala z alkoholom. Tega NE počnite. Z alkoholom si namreč dodatno dražite in izsušite kožo, zato se lahko še bolj vname. Jaz sem bila preveč obupana, da bi vklopila razum.
  5. Nato mi je zdravnik predpisal Telfast 180 mg in kremo Diprogenta, ki je sicer podobna Elocomu, a ima zraven še antibiotik. Delovalo ni ne eno, ne drugo. Še več, po Diprogenti so tisti izpuščaji, ki so se na obrazu že skoraj umirili, ponovno »zacveteli«. Živa katastrofa, vam povem. Mazanje sem potem na obrazu opustila in kremo uporabljala samo še za telo.
  6. Čisto na koncu, ko sem zdravniku že skoraj na kolenih jamrala, da se bom živa razpraskala, mi je predpisal intramuskularno injekcijo Tavegyl. V prevodu to pomeni, da me je sestra z injekcijo pičila v rit, bolečina pa je bila tako neprijetna, da sem morala 20 minut ležati na postelji, da se mi je povrnila barva v obraz. Sem pač »malce občutljiva«.
  7. Zvečer sem vseeno (po posvetu z zdravnikom) vzela še eno tableto in noč je bila končno mirna. Izpuščaji so vmes že trikrat spremenili barvo (zaradi praskanja je vse skupaj izgledalo res grdo), a so se vsaj nehali množiti in srbeti.

Vse skupaj je trajalo cca 20 dni, praviloma pa naj bi reakcija izzvenela nekje po 14 dneh. Ali, če se malce pošalim, z zdravili je trajalo 20 dni, brez zdravil pa bi verjetno dobra dva tedna. Naslednjič (upam sicer, da nikoli več) bom takoj zahtevala Telfast 180 mg in zelo verjetno ne bom uporabljala nobene kreme. Najpomembneje je namreč, da se prepreči praskanje in če vam to uspe, ste na dobri poti, da zmagate brez dodatnih sredstev. Še posebej se ne igrajte z obrazom, saj so tam posledice najbolj in najdalj časa vidne.

Sicer vam želim, da se vam ne bi bilo treba s to nadlogo nikoli ukvarjati, če pa že fašete ugriz stenice, vam iskreno želim vso srečo pri okrevanju in boji z njimi. Za dodatna vprašanja pa se raje obrnite na vašega zdravnika 😉

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *