Potovanje v času epidemije: Počitnice na Maldivih

Po tem, ko sem zbrala pogum in objavila prvo fotografijo z Maldivov na svojem Instagram profilu, so me prijatelji in sledilci zasuli z zasebnimi sporočili. »A si res tam? Kako si letela? Se sploh da potovati? Si imela kaj težav na poti? Kako je s testi?« In pa seveda klasična vprašanja o Maldivih: »Na katerem otoku si? Koliko si plačala? Ali so hoteli polni?«, na katera sem obširno odgovorila že v tem članku. Ker sem se na Maldive odpravila na zaslužen dopust (med epidemijo smo imeli v našem podjetju nekaj mesecev skoraj izredno stanje), ga resnično nisem želela preživeti na telefonu, zato sem vsem odgovorila enako: »Ko se vrnem, spišem blog, kjer bom odgovorila na vsa vprašanja.«

Zakaj sem se odločila za potovanje v času pandemije

Glede na to, da epidemija v Sloveniji, z nekaj premori, traja že od marca 2020, za nameček pa smo zaprti še na občine, želje po dopustu verjetno ne rabim posebej opravičevati. Ne bom se spuščala v smiselnost ukrepov naše vlade, a dejstvo je, da nič ne kaže, da se bodo razmere kmalu umirile. Ker so potovanja moja velika strast, sem razmere v svetu vseskozi budno spremljala in kmalu ugotovila, da se da potovati tudi v času pandemije, če so države odprte, če najdeš primerne letalske povezave in če ne pogojujejo vstopa z obvezno karanteno.

Obstaja celo peščica držav, kjer za vstop ne potrebuješ niti PCR testa (seznam le-teh iz novembra 2020 lahko najdete tukaj), a za večino teh destinacij bi potrebovala več časa. Ker se lahko razmere z omejitvami hitro spremenijo, nisem želela tvegati z daljšim potovanjem in raje izbrala preverjeno opcijo: počitnice na Maldivih, kjer za počitek in nabiranje vitamina D na en teden povsem zadostuje.

Maldivi so odprti, dostopni in varni

Maldivska vlada se dobro zaveda, da je država močno odvisna od turizma, zato so se svetu odprli že oktobra 2020. Ker njihovi otoki predstavljajo naravno samoizolacijo, je, ob primernih ukrepih, možnost ponovnega izbruha epidemije v državi minimalna. Za vstop v državo so predpisali obvezen PCR test, ki velja samo za otok, kamor si namenjen. Če želiš kasneje potovati na drug otok ali v glavno mesto Male, potrebuješ nov, »svež« PCR test, kar se mi zdi povsem logično in korektno. Na ta način so državo dobro obvarovali in življenje lahko teče dalje.

Kako na Maldive v času pandemije

Za počitnice na Maldivih v času pandemije sta potrebna predvsem dva predpogoja: najti morate ustrezno letalsko povezavo in predložiti negativen PCR test.

 1. Iz Ljubljane s Turkish Airlines

Sama že več let zaupam letalski družbi Turkish Airlines: so zanesljivi in odzivni, letijo z Brnika in imajo visok nivo storitev. V času pandemije so leti sicer okrnjeni, a še vedno iz Ljubljane letijo 3-krat na teden. TA ponujajo brezplačno menjavo kart v primeru, da se potovanja ne moreš udeležiti: karto preprosto storniraš v zameno za voucher, ki ga izkoristiš v roku enega leta. Če bi se torej Maldivi nenadoma zaprli, bi potovanje prestavila ali voucher izkoristila za kakšno drugo destinacijo.

Leteti iz Ljubljane je po mojem mnenju trenutno tudi najvarnejša opcija, saj je prehajanje med državami precej oteženo in pogoji se lahko hitro spremenijo. Poleg tega je precej udobneje in lažje ostati doma, če ti npr. let odpovejo tik pred zdajci, kot pa če za to izveš nekje na poti v Benetke.

 1. Rezervacija nastanitve tik pred zdajci

Rezervacija hotela je še največji zalogaj, saj je potrebno pred potovanjem opraviti PCR test. Ker počitnice na Maldivih niso poceni, svetujem, da s plačilom počakate, dokler testa dejansko ne opravite. Večina resortov sicer ponuja brezplačno odpoved, a največ do 3 dni pred prihodom. Čakanje zna biti kar mala živčna vojna, a ponudba na Maldivih je dovolj pestra, da se bo gotovo našla prosta soba tudi par dni pred potovanjem. Midva sva test naredila 4 dni pred odhodom in takoj, ko sva prejela negativen rezultat, sem vplačala hotel. Na srečo je bil na voljo tisti, ki je bil moja prva izbira, pa tudi cena se vmes ni spremenila.

 1. PCR test opravite 3 dni pred potovanjem

Čeprav na uradni strani Maldivskega urada za turizem piše, da je PCR test lahko star 96 ur od odhoda, to v resnici žal ni res. Midva sva test naredila v torek zjutraj, let pa sva imela v petek zvečer. Vmes so torej minili 3 dnevi in pol (cca 80 ur), a sem ob elektronski potrditvi* prejela obvestilo, da nama vstop velja le do sobote do 15. ure. Ob pogledu na ta podatek sem začela gristi nohte, saj je bil najin pristanek planiran v soboto ob 13.30. Če bi šlo torej z letom kaj narobe, bi najin dopust splaval po vodi. Očitno je torej veljavnost PCR testa 96 ur do dejanskega pristanka, pri čemer upoštevajte še 4-urno časovno razliko v minus. Za mirne živce torej test raje opravite največ 3 dni pred pristankom.

*Pred prihodom morate izpolniti elektronski obrazec, kamor naložite PCR test, podatke o letu in nastanitvi – brez tega namreč na Maldive ne morete. Enak obrazec morate izpolniti tudi 24 ur pred odhodom domov – potrdilo spravite v telefonu, saj na letališču skenirajo QR kodo.

 1. Kako do Brnika

Sama s prihodom na Brnik nisva imela težav, saj živiva v Gorenjski regiji, vseeno pa je bil občutek, da bi se morala za potovanje zagovarjati, zelo neprijeten. Na srečo naju na carini niti ob odhodu, niti ob povratku niso vprašali po razlogu za pot, zato kapo dol policiji. Nihče ne bi smel biti ujetnik v lastni državi in očitno imajo tudi oni poln kufer vsakodnevnih sprememb in nerazumnih ukrepov. Vseeno vam svetujem, da se za potovanje opremite s potrebnimi dokazili. Prav tako vam priporočam, da se za dopust dogovorite z vašim delodajalcem, saj bi morebitna »pridelana« okužba na neslužbeni poti v času epidemije lahko privedla do neželenih zapletov.

 1. Poskrbite za ustrezno zavarovanje

Če v normalnih razmerah običajno »prešpricate« zavarovanje za tujino, vam v času epidemije toplo svetujem, da poskrbite tudi za ta korak. Sama že več let zaupam Vzajemni, kjer sklenem kar celoletno zavarovanje za tujino Multitrip (seveda obstajajo tudi krajše in cenejše opcije). Tokrat sem jih vseeno vprašala, ali to zavarovanje krije tudi zdravstvene storitve, povezane s Covid-19 in so mi odgovorili pritrdilno. To v praksi pomeni, da lahko uveljavljate kritje tudi, če v tujini zbolite zaradi okužbe z novim koronavirusom.

 1. Varnost in spoštovanje ukrepov na poti

Na vseh letališčih in v zaprtih javnih prostorih ter prevoznih sredstvih na poti je obvezno nošenje mask. Na poti nisem zaznala skoraj nobene kršitve, potniki ukrepe spoštujejo, le pri varni razdalji jih večina pogrne. V letalu so nam zagotovili, da zrak zamenjajo na vsake 3 minute, pri vstopu pa smo vsi dobili maske in razkužila. Zaradi varnostnih ukrepov je močno okrnjena tudi letalska postrežba: na vseh letih smo dobili vrečko s sendvičem, vodo in sladico – vse zapakirano v folijo. Na brezplačne alkohole na poti torej pozabite. 😉

Ali so torej počitnice na  Maldivih v času pandemije varne? 

Z vidika možnosti prenosa okužb bi bilo neodgovorno reči, da je potovanje v času pandemije popolnoma varno početje. A če pogledam, kako ukrepe spoštujemo v Sloveniji (nenazadnje se to vidi skozi izredno slabo epidemiološko sliko), lahko rečem, da sem se na celotni poti počutila varneje kot doma. Na vseh vstopnih točkah so nam merili temperaturo, povsod so bila razkužila, ljudje so striktno nosili maske in nikoli nisem imela občutka, da bi kdo namerno kršil ukrepe, tako kot se to dogaja pri nas.

Na samem otoku so nam temperaturo izmerili vsako jutro, v restavraciji so bile na voljo brezplačne maske za vse, Maldivi pa že tako in tako omogočajo neke vrste samoizolacijo, saj je na otoku omejeno število ljudi, bungalovi pa narejeni tako, da nimaš stika z ostalimi gosti.

Pred vrnitvijo v Slovenijo sva na letališču v Istanbulu opravila PCR test, ki stane 28€ (odvisno od tečaja turške lire) in rezultate prejela v 4 urah. Sicer bi lahko izkoristila tudi brezplačen hitri test v Sloveniji, s katerim se po novem lahko izogneš karanteni ob prihodu v državo, a sva se raje odločila za bolj točno različico, četudi na lastne stroške.

Za konec

Upam, da sem odgovorila na vsa »urgentna« vprašanja. Če nameravate v kratkem potovati, vam svetujem, da redno spremljate situacijo, tako v Sloveniji kot v državi, v katero ste namenjeni. Pogoji se lahko do odhoda spremenijo, zato poskrbite na možnost brezplačne odpovedi oz. menjave letalske karte za druge datume. Ne glede na vse pa vam polagam na srce: ravnajte odgovorno, upoštevajte ukrepe, poskrbite za ustrezno zavarovanje in bodite pripravljeni na vse. A naj zaključim optimistično: letala so polna. 😉

 

You may also like

4 comments

 1. Ojla,

  Hvala za zapis.

  Zelo koristne in uporabne informacije iz prve roke! Upam, da kmalu začnemo potovat v čim večjem številu 😉

  Lep pozdrav,

  Klavdij

 2. super zapis, hvala!
  kaj pa resort, je bil poln? oz se ti zdi, da je trenutno na maldivih dosti turistov?
  pa se; sta imela kak papir za “sluzbeno pot” (za vsak slucaj)?

  drzim pesti, da cimprej s5 sprosceno poletimo:)

  1. Živjo, hvala za sporočilo. Resort je bil zaseden polno, kar trenutno pomeni 90% – 10% morajo imeti namreč po zakonu prostih kapacitet zaradi covida. Sicer bi rekla, da so Maldivi kar polni (vsaj resorti, ki sem jih jaz gledala, so bili). In ja, s seboj sva imela “papir”, za vsak slučaj. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *