Pigmentni madeži in gubice – nega kože po 30. letu (2. del)

Po tem, ko smo osvojile osnove nege kože, torej ustrezno čiščenje, vlaženje in zaščito pred UV žarki, je čas, da se posvetimo tudi bolj specifičnim problematikam. Poskusila vam bom odgovoriti na vprašanja tipa »Kako se znebiti pigmentnih madežev?« in »Kaj pomaga proti gubicam?« Vnaprej opozarjam, da enostavnega in 100% učinkovitega odgovora ni. Tako kot ena koža ni enaka drugi in tudi en življenjski stil ni enak drugemu. Lahko pa vam skozi svoje izkušnje opišem, kako sama krotim gubice in  uspešno rešujem težave s pigmentnimi madeži.

Preden nadaljujemo, še enkrat poudarjam izhodišča: 1. Nisem dermatologinja. Moje znanje izhaja iz mojih izkušenj, pogovorov z različnimi strokovnjaki in branja literature. 2. Ne bom se spuščala v podrobnosti, ker jih lahko dobite na drugih mestih. Govorila bom preprosto in vam skušala na preprost način povedati, katere izdelke in zakaj jih uporabljam. 3. Sama sem stara 45 let in imam že vse življenje mešano do mastno kožo. Moji nasveti so torej bolj pisani na kožo tistim, ki se najdete v tem opisu. Pa začnimo. 😉

AKNE, OGRCI, RAZŠIRJENE PORE IN NEČISTA KOŽA

Sama se z aknami oz. hujšimi kožnimi vnetji k sreči nisem nikoli borila, sem pa imela težave z ogrci in mozoljčki. Delno zaradi hormonskih sprememb, delno zaradi napačnega (mehanskega) in tudi neustreznega čiščenja, ki vodi v zamašene in posledično večje pore.

Medtem ko se v boj z aknami raje podajte s pomočjo dermatologa, vam za ogrce in nečisto kožo lahko svetujem dvoje. Prvič, ne stiskajte mozoljev, saj to vodi v poškodbe in tanjšanje povrhnjice, z leti pa v temne madeže. In drugič, poskrbite za redno čiščenje, vključno s kislinskim pilingom (eksfoliacijo). Dobro sestavo ima recimo Rilastil Acnestil mikropiling (koda ANDA10 vam prinese 10% popust). Določene sestavine (reče se jim kisline) s svojimi lastnostmi ob pravilni uporabi preprečijo mašenje por in obnavljajo povrhnjico brez fizičnih poškodb.

1. Salicilna kislina

Od izdelkov za preprečevanje ogrcev in vnetij je sveti gral salicilna kislina (BHA), ki raztaplja maščobo in preprečuje nastanek ogrcev in nečistoč. Redno uporabljam Paula’s Choice 2% BHA exfoliant, (ANDA10 ti prinese 10% popust), zdaj testiram še Acnestil mikropeeling. Tekočino nanesem na očiščen obraz kar z rokami, vsak drugi dan zvečer in jo imam za skoraj celo leto. Po eksfoliantu nanesem vlažilno kremo (trenutno uprabljam Soskin Hydrawear, kjer tudi velja koda ANDA10). Alternative lahko najdete v prvem delu, ker je vlaženje kože sestavni del vsake nege.

2. Niacinamid

Druga sestavina, ki ukroti občasne mozoljčke, je niacinamid. Gre za vitamin B3 z več funkcijami, zato ga bom kasneje še enkrat omenila. V osnovi prispeva k zmanjševanju por in nudi zaščito pred prostimi radikali, ki jih povzročajo npr. UV žarki. Meni pomaga tudi pomiriti kožo, saj uporabljam The Ordinary Niacinamide + Zinc, cink pa je znana protivnetna sestavina. Nekaterim ta izdelek povzroča reakcije, a je res poceni in ga je vredno poskusiti. Sicer pa je niacinamid vsebovan tudi v Acnestilu.

3. Ceramidi kot prehransko dopolnilo

Za zmanjšanje por in hidracijo kože so odlični tudi ceramidi kot prehransko dopolnilo. Moj favorit so Valens Premium Ceramidi, ker vsebujejo tudi vrhunsko anti-aging sestavino koencim Q10. Več o tem v prvem delu, kjer imate tudi link za 10% popust.

PIGMENTNI MADEŽI OZIROMA HIPERPIGMENTACIJA

Joj, koliko člankov sem prebrala in koliko izdelkov proti hiperpigmentaciji sem preizkusila. Po dolgoletnem boju z madeži mi gre najbolj na živce, ko na vprašanje »Kako se znebiti pigmentnih madežev?« vidim odgovor »Uporabljaj kreme z UV filtri«. Žal ni tako enostavno. Uporaba SPF je le osnova za preprečevanje nastanka pigmentnih madežev. Zradirala oz. zmanjšala jih bo le striktna uporaba aktivnih sestavin, striktna uporaba UV zaščite in striktno izogibanje soncu.

Pigmentni madeži lahko nastanejo zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk, med nosečnostjo, zaradi poškodb kože ali staranja. Vse pa bolj ali manj kot posledica UV žarkov, če v omenjenih primerih nismo dovolj zaščiteni. Če z nego začnete ob prvih znakih in ste res striktne, je velika verjetnost, da jih boste po nekaj mesecih uspešno odstranile. Odvisno seveda tudi od vaših let (z leti je boj z madeži vse težji in včasih ne gre brez laserja), intenizvnosti in velikosti madežev.  Poleg tega naj vam bo jasno, da jih boste ob naslednjem brezglavem sončenju pridelale nazaj. In vsakič bo težje. Jaz danes recimo raje s prstom primem pajka, kot pa da bi šla z nezaščitenim obrazom za več kot 3 minute na sonce. 😉

1. Niacinamid in vitamin C

Če bi morala izbrati samo dve sestavini za boj proti pigmentnim madežem, sta to niacinamid in vitamin C. Niacinamid ima številne koristi za kožo, med drugim vpliva na izenačevanje tena kože. Dober je tudi kot preventiva, saj se bori proti radikalom, ki jih povzročajo UV žarki. Sama ga ravno zato najraje uporabljam zjutraj, pred nanosom UV zaščite.

Tudi vitamin C je top sestavina za nego kože s številnimi pozitivnimi učinki. Kot antioksidant ščiti kožo pred zunanjimi vplivi, zato se ga pogosto uporablja zjutraj, pred nanosom SPF. Poleg tega posvetli oz. izenačuje neenakomeren ten kože in izboljša videz drobnih gubic. Pri vitaminu C je pametno izbrati aktivno obliko, ki jo koža lažje izkoristi – npr. askorbil tetraizopalmitat v Add Actives Tetraforce ali pa meni zelo priljubljena nova liposomalna oblika, magnezijev askorbil fostat v SOSkin Vitamin C20 serumu (za popust lahko uporabite kodo ANDA10).

2. Azelaična kislina

Tretja sestavina, o kateri se manj govori, a tudi pomaga pri hiperpigmentaciji, je azelaična kislina. Le-ta bledi pigmentne madeže in rdečico, ki ostane od mozoljev, hkrati pa zmanjšuje gubice. Cenejši in meni povsem zadosten izdelek je bil The Odinary azelaic acid. Dražjo alternativo, z bogatejšo formulo ponuja Paula’s Choice Azelaic Acid Booster. (ANDA10)

Namig: Kožo lahko pred UV žarki zaščitimo tudi od znotraj in odličen izdelek za ta namen so Valens SunDoc kapsule. Jaz jih jemljem poleti, kadar grem na morski dopust, ali občasno, kadar grem na daljši pohod v hribe oz. kolesarsko turo. Njihova prednost je, da nudijo dobro zaščito že v roku 1 ure od zaužitja (za popust lahko uporabite kodo ANDA10).

GUBICE – PREPREČEVANJE IN ZMANJŠEVANJE

Vprašanje skoraj vsake ženske po 30. letu je kako preprečiti gubice? Če želite kratek in učinkovit odgovor, je to botoks. A ker je to najmanj »naravna« metoda, sem jo prihranila za na konec. Gremo lepo po korakih, brez injekcije.

Obrazne gubice so linije, ki nastajajo z redno mimiko. Najpogostejše so med obrvmi (kjer se mrščimo) in okoli oči (smejalne gubice). Dokler je koža dovolj elastična, se ob mrščenju povrne v prvotno stanje. Z leti pa žal vedno manj, saj koža s staranjem izgublja elastičnost in volumen v vseh plasteh. Tako se vse težje »zravna nazaj« in gubice se poglabljajo, hkrati pa postaja povešena tudi koža obraza.

1. Prehranska dopolnila 

Dala sem jih na prvo mesto, ker je treba za elastičnost, strukturo in volumen kože najprej poskrbeti od znotraj. Česar v telesu manjka, ne bo nadomestila nobena krema. Najpogosteje se v ta namen jemlje kolagen, ceramide in vitamin C, ki prispevajo k bolj čvrsti koži. Ob redni uporabi lahko z temi sestavinami kožo nahranite od znotraj in s tem malce upočasnite staranje. Jaz sicer prisegam še na Valensov koencim Q10, ki ga jemljem že več kot 10 let. Več o tem v prvem članku.

Kdaj začeti z jemanjem prehranskih dopolnil za preprečevanje gubic? Teoretično se začnemo starati že po 25. letu, zato je odločitev odvisna od vašega stanja kože in pripravljenosti na zgodnjo preventivo. Vsekakor velja, da čimprej, tem bolje. Pri tem pazite, da boste kupovale kvalitetna prehranska dopolnila, ki imajo GMP in IFS certifikat. Le-ta so namreč preverjena in varna za uživanje. V kvaliteti se lahko zelo razlikujejo, sama prisegam na Valens.

2. Kreme proti gubicam

Čudežnih krem, ki bi preprečevale gubice, NI. Za regeneracijo in hidracijo kože do določene mere poskrbijo aktivne učinkovine. Najbolj znana kozmetična sestavina za preprečevanje prezgodnjih gubic je vitamin A oziroma retinol in njegovi derivati, ki jih poznamo pod skupnim imenom retinoidi. Le-ti vplivajo na različne celične procese in veljajo za zlati standard pri zmanjševanju vidnih znakov staranja.

Priporočljivo je začeti z najblažjo obliko in postopnim uvajanjem v večerno nego obraza. Jaz se s tem, katera oblika je zame najprimernejša, nisem kaj dosti ukvarjala, ker nikoli nisem imela kakšne reakcije. Trenutno uporabljam retinal v A-Game od Geek&Gorgeous, 1-2x na teden zvečer. Odsvetovala bi le najmočnejši derivat tretinoin, ki je v osnovi je namenjen zdravljenju aken in se ga (z razlogom) dobi le na recept. Enake rezultate se dokazano doseže z redno uporabo retinalov ali retinola.

3. Botoks

Dejstvo je, da je botoks edina stvar, ki učinkovito preprečuje nastanek gubic. In kako deluje? Preprosto povedano, botoks preprečuje prekomerno krčenje mišic. V praksi to izgleda tako, da izkušen specialist botoks z injekcijo vbrizga na tista mesta, kjer želite preprečiti mrščenje – najpogosteje med obrvmi in okoli oči. Po nekaj dneh ta mesta »ohromijo« in kar naenkrat jih ne moreš več skrčiti. Na ta način preprečujemo nastajanje gubic. Botoks drži 3 – 6 mesecev, potem je potrebna obnovitev.

Sama se z vprašanjem, ali je botoks varen, ne ukvarjam, saj se uporablja že desetletja. Se mi pa zdi pametno, da z njim ne začnete prezgodaj in da na obnovitev ne hodite prepogosto. Raje kak mesec pustite, da koža dobi nazaj vsaj malo mimike. Vem, da bo večina med vami, ki ste se prebile do konca, zamahnila z roko, a vseeno se čudim dolžno dodati še tole: Staranje, povešena koža in gubice bodo doletele vsakega izmed nas. Le da ene prej, druge pa kasneje. 😉

No, pa smo na koncu. Upam, da sem bila dovolj sistematična in razumljiva, ter da sem odgovorila vsaj na tista osnovna vprašanja, da boste znale same iskati dalje. Če vam je bil članek všeč, bom vesela, če me v zahvalo posledite na Instagramu, kjer večkrat delim kak uporaben nasvet, pa tudi kakšna koda za popust se najde. Če pa imate še kak nasvet ali mislite, da sem kje hudo zgrešila, me pocukajte za rokav in bom članek z veseljem dopolnila.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *