Slovenci v svetu: Miha, Berlin (Nemčija)

Pred kratkim je na Twitterju zapisal približno takole: »Po malo več kot letu in pol v Nemčiji sem prilezel do položaja, ko furam zaposlitvene intervjuje. V nemščini. Da se, torej, če vas nekaj res veseli.« Miha se je v Berlin zaljubil med študijem, pred letom in pol pa se je tja tudi preselil. Če vas zanima, kakšne so možnosti zaposlitve v Nemčiji, koliko stane življenje v Berlinu, ali pa nameravate mesto v kratkem obiskati in želite kak koristen nasvet, potem berite dalje 😉

Živjo, Miha, zakaj ravno Berlin?

V Berlinu sem preživel 6 mesecev med študijsko izmenjavo in mesto se mi je že takrat zdelo fantastično. Odprto do različnih kultur, ogromno priložnosti za mlade, veliko dogajanja, neskončne možnosti zabave… skratka za nekoga, ki se želi preizkusiti v tujini, je Berlin odlična izbira.

Kako je potekala tvoja selitev, je bilo težko najti službo?

Tu moram priznati, da sem imel veliko sreče. Že pred časom sem se pridružil Facebook skupini »Slovenci v Berlinu« in ko sem zasledil, da neko podjetje išče slovensko govorečega strokovnjaka, sem se nemudoma prijavil. Po dveh uspešno opravljenih razgovorih so mi ponudili službo, ki sem jo sprejel brez oklevanja. Prijatelji, ki sem jih spoznal v času študija v Berlinu, so mi pomagali najti sobo in vse se je zgodilo praktično čez noč.

 

Pa sicer, je v Berlinu težko najti službo? Je jezik ovira?

Jaz sem se nemščine učil 8 let med študijem in za mojo prvo službo je bilo to dovolj. Medtem ko drugod v Nemčiji službe skoraj ne moreš dobiti, če ne znaš njihovega jezika, k sreči za Berlin to ne velja. Berlin je namreč »startup meka« in še posebej pri profilih, kot so IT, design in podobno, ali če želiš najti hitro delo v restaraciji ali kavarni, nemščina sploh ni pogoj za zaposlitev. Pri ostalih poklicih, kjer imaš opravka z ljudmi, še posebej v zdravstvu, socialnih storitvah in podobno, pa je že kar nujna. Sicer je borba za službe velika in prijave na delovna mesta, kjer ne ustrezaš vsem pogojem, so že vnaprej izgubljene. A če si vztrajen in pripravljen začeti malo nižje, kot bi sicer v Sloveniji, se trud kmalu poplača.

Če sem prav razumela, si sedaj že v drugi službi?

Tako je, pred kratkim sem dobil službo v podjetju, ki izbira kadre za naročnike. Dela na tem področju je ogromno, iščemo točno določene kadre s specifičnimi znanji, kar je za marsikatero podjetje kar težka naloga. Tudi večji koncerni, ki potrebujejo strokovnjake, za zaposlovanje raje najemajo agencije.

To verjetno pomeni, da boš imel kar naenkrat veliko novih prijateljev, kajne? 😊

Informacije se širijo s svetlobno hitrostjo in ja, sem že imel nekaj »povpraševanja«, če lahko zrihtam kakšno službo. 😊 S tem, da ljudje vprašajo, seveda ni nič narobe, dokler razumejo, da moram ostati strokoven in ne smem dajati nobenih »lokalnih« preferenc. Lahko pa prijateljem in znancem svetujem, kako pripraviti CV, kako se prijaviti in podobno.

So plače precej višje kot v Sloveniji?

Marsikoga preseneti dejstvo, da so plače v Berlinu nižje kot v preostalih delih Nemčije, na primer na Bavarskem ali v Vestfaliji, kjer je več industrije. Ravno zato je Berlin bolj privlačen za mlade, kot izhodišče oziroma odskočna deska. Plače so sicer nižje, a je kvaliteta življenja za nas precej boljša, okolje je sproščeno. Minimalna plača v Nemčiji je trenutno 9,19 € na uro, kmalu se bo postavka dvignila na 9,35 €. V mojem primeru pa zaslužim okoli 700-800 € več, kot bi za enako delovno mesto v Sloveniji.

Pa je to dovolj za dostojno življenje, ali celo kak prihranek?

Odvisno od tvojega življenjskega sloga. Če si pripravljen živeti izven centra, se mesečne najemnine za enosobno stanovanje začnejo pri 400 €, v centru pa se dvignejo tudi do 1000 €. Cene za sobe se gibljejo med 200 do 600 € na mesec. Stroški so primerljivi s cenami v Ljubljani, tako da se lahko normalno živi in se da tudi kaj prihraniti. Zanimivo je, da je veganska hrana v trgovinah celo cenejša kot pri nas, saj je tu več povpraševanja in konkurence med proizvajalci.

Kaj od Slovenije pogrešaš?

V prvi vrsti pogrešam gore, saj sem velik ljubitelj narave. Berlin sicer ima kar nekaj parkov, a to niti približno ni isto. Še posebej je depresivno pozimi, ko se po več tednov sonce sploh ne prebije skozi oblake. Pogrešam tudi našo majhnost – to, da si lahko v eni uri na drugem koncu države. V Berlinu si v eni uri kvečjemu na drugem koncu mesta.

Kako pa je sicer s prometom v Berlinu? Imaš avto ali se voziš z vlakom?

V Berlinu se zelo spodbuja javni promet, mladi avtomobilov skorajda nimajo. Nemalokrat na vlaku vidim tudi starše, ki svoje otroke spremljajo v vrtec. Seveda je javni prevoz zelo dobro organiziran, praktično kamorkoli prideš z vlakom, tudi do nekaterih jezer, kjer se Berlinčani poleti radi kopajo. Sam živim v predelu  Marzahn, ki je od centra mesta oddaljen dobrih 10 kilometrov. Za pot z vlakom do službe porabim približno 50 minut, a mi tega časa ni škoda – porabim ga za branje in stik s prijatelji prek socialnih omrežij, za nazaj pa se ustavim v fitnesu, tako da dan popolnoma izkoristim.

5 stvari, ki jih moram videti v Berlinu kot »first timerka«, kje moram narediti stojo?

Stojo moraš narediti pred brandenburškimi vrati, ogledati pa si moraš še Bunderstag (parlament) s kupolo, s katere imaš lep razgled na mesto, najbolj znan mejni prehod Checkpoint Charlie, ostanke berlinskega zidu, ki so zdaj spremenjeni v odprto galerijo East Side Gallery, dvorec Charlottenburg, svetujem pa tudi ogled kakšnega bolj etnično obarvanega predela Berlina, kot sta na primer Kreuzberg in Neukölln.. Če te zanimajo muzeji, jih je kar nekaj na t. i. muzejskem otoku, kjer je tudi berlinska katedrala; na drugi strani mesta, na zahodu, je Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, ki jo imenujemo tudi »šminka in pudrnica«, zelo lepa izkušnja pa je tudi vožnja z ladjico po reki Spree.

V času terorističnega napada še nisi bil v Berlinu, kajne? Kako je sicer z varnostjo v Berlinu?

Ne, takrat še nisem bil tam, so mi pa prijatelji povedali, da je večina ljudi reagirala razumno, v smislu da se to lahko zgodi povsod in da pač skrajneži bodo vedno obstajali. Ni bilo pretirane panike. Sicer je Berlin zelo varno mesto, morda ravno zaradi tega, ker je tu prisotno toliko različnih kultur. Ljudje se med sabo spoštujejo in množica »rasiste« hitro izloči. Tudi v četrti, kjer so včasih prebivali sami Turki ali Arabci, se zdaj naseljujejo Američani in bogatejši sloj, tako da meja, razen finančnih, praktično ni.

Kdaj je najboljši čas za obisk Berlina?

Od aprila do oktobra, podnebje je podobno kot v Sloveniji. Poletja znajo biti deževna, lahko pa se segreje tudi do 40 °C. Poleti se Berlinčani odpravijo po dopustih, med vikendi pa je veliko festivalov na prostem, tako kulturnih kot kulinaričnih, lahko se zapelješ do jezer  Schlachtensee ali Tegel (do tja vozi podzemna) ali narediš kak daljši izlet, na primer do dvorca Sanssouci v bližnjem Potsdamu.

Koliko stane Berlin povprečnega turista?

  • Malo pivo: od 3 do 6 €
  • Kapučino: okoli 3 €
  • Pica oziroma povprečen turistični obrok: okoli 10 €
  • Dnevna karta za javni prevoz : 7 € (tedenska 30 €)
  • Večina znamenitosti je zunaj, tako da so ogledi brezplačni, sicer pa so vstopnine okoli 10€
  • Hoteli so kar dragi, prav tako Airbnb, saj je pomanjkanje sob, zato svetujem čimprejšnje rezervacije.
  • *Če boste sobo rezervirali preko tega linka, dobite 15€ popusta.

Kaj pa letalske karte, Easy Jet je menda zelo ugoden?

Čakaj, da pogledam… uf, za Božič sem pravkar našel enosmerno karto za 31€ in jo bom kar takoj rezerviral, hvala, da si me spomnila. 😊 Easy Jet je super, direkten let imamo 3x tedensko in glede na to, da po navadi vem kar precej vnaprej, kdaj bom šel v Slovenijo na obisk, lahko pridem res ugodno skozi.

Kakšni so tvoji načrti, se nameravaš vrniti v Slovenijo ali boš v Berlinu dočakal penzijo? 😊

V Slovenijo se kmalu zagotovo ne bom vrnil, v Berlinu imam trenutno vse, kar potrebujem in »the only way is up«. Tu imam kar nekaj prijateljev in nenazadnje tu živi okoli 3000 Slovencev. Če se bo pojavila kakšna priložnost za napredovanje in bo za to potrebna selitev, pa bom seveda o tem resno razmislil.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *