Spomladanska utrujenost – izgovor ali prava nadloga?

Pomlad je tu, z njo pa prihajajo tudi vse daljši in toplejši dnevi. Narava se prebuja, vse okoli nas cveti, zimsko garderobo smo že zamenjali z lahkotnejšimi oblačili in polni energije se podajamo novim izzivom naproti. Če vam nekaj v tej zgodbi ne štima, pa ne veste, kaj, odgovor morda skriva spomladanska utrujenost. Ali gre le za pregovorno lenobo, ali pa v tem grmu morda res tiči zajec?

O ja, tiči.

Verjeli ali ne, številni strokovnjaki se strinjajo, da spomladanska utrujenost praviloma ni hipohondrične narave ali le izgovor za podaljšanje »zimskega spanca« – ampak posledica različnih dejavnikov, povezanih z menjavo letnega časa.

Seveda ne gre za kakšno bolezen, pač pa je to neko »utrujeno« stanje našega organizma, ki se pojavi zaradi menjave vremena in nenazadnje tudi premika ure na poletni čas. Spomladi se moč sončnih žarkov poveča, temperature so višje, naše žile se razširijo, kri se hitreje pretaka in s tem se pospeši tudi presnova organizma. Poleg tega nas sonce hitreje zvabi na plano, dalj časa se zadržujemo zunaj in večina med nami ravno v tem obdobju začne s projektom »plaža 2017« – torej izklesati svoje telo najkasneje do poletnega dopusta.

Vse to je velik napor za naše telo, ki zlahka zapade v stanje utrujenosti, ne glede na to, ali ste tudi pozimi fizično aktivni. Verjemite mi na besedo – kljub temu, da skozi vse leto pridno telovadim, sem tudi sama te dni podobna zombiju, ki posega po kavah ali še raje prehranskih dopolnilih za zmanjšanje utrujenosti. Pa delujejo?

Kako zbrcati zajca iz grma?

Iskreno, kava pri meni ne deluje. Gre bolj za navado in pa seveda izgovor, da se lahko prestavim iz pisarne eno nadstropje nižje, v lokalni kafič, kjer mi natakar postreže, še preden se usedem. Prehranska dopolnila pa sem, roko na srce, začela uživati po službeni dolžnosti – nekatera jemljem zato, ker so me tudi osebno prepričala, druga pa kot poskusni zajček, ko testiramo nove izdelke. Seveda v nobenem primeru ne pretiravam in se vedno pozanimam o morebitnih stranskih učinkih in predoziranju. Na srečo imam okoli sebe res dobro ekipo nutricionistov, ki ji lahko popolnoma zaupam.

Recepta za preprečitev spomladanske utrujenosti, ki jo vsako leto bolj občutimo (saj se tudi vi starate, kaj ne?), žal ni. Letni časi so in letni časi bodo. Vsaj na naši zemljepisni širini. Vsekakor pa se da s kombinacijo kvalitetne prehrane, redne športne aktivnosti skozi vse leto in občasnega jemanja prehranskih dopolnil zadevo omiliti in jo hitreje premagati, kot če se zgolj brezvoljno smilimo samemu sebi in čakamo, da nas napad lenobe mine.

Nasvet iz prve roke

Lahko temu rečete tudi poskus promocije, a dejstvo je, da lahko verodostojno priporočaš samo tiste stvari in izdelke, ki si jih sam preizkusil in vanje verjameš. Če ste ostali z mano do tu, potem si vzemite še eno minutko za zdravje – obljubim, da vam ne bo škodila.

Sama pozimi in občasno tudi spomladi jemljem vitamin D, za katerega se je v preteklosti izkazalo, da mi ga primanjkuje (več o tem morda kdaj drugič). Ne glede na to, da gre pri uživanju te »dnevne doze sonca« morda za placebo učinek, pa s tem zagotovo investiram v svoje zdravje v poznejših letih. Predvsem ženske smo namreč podvržene nastanku osteoporoze, ki je ne imenujejo zastonj »tiha bolezen« – zanjo največkrat žal izvemo takrat, ko je že prepozno.

Sicer pa skozi vse leto, praktično brez prekinitve, uživam koencim Q10, za katerega lahko rečem, da je ena izmed najboljših investicij v moje zdravje. Študije namreč kažejo, da nam ga po 25. letu začne primanjkovati (to se lahko čuti tudi kot padec energije) in bi ga zato moral uživati vsak med nami. Gre za močan naravni antioksidant s pomembno vlogo pri nastanku in prenosu celične energije ter s številnimi drugimi pozitivnimi vplivi na zdravje. In, nenazadnje, tudi na izgled. Le-ta pa je, kakorkoli vzamete, ogledalo našega počutja, mar ne? 😉

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *