Slovenci v svetu: Lea, Kalifornija (ZDA)

Simpatična 29-letna Lea živi v San Leandru (East Bay, CA) od leta 2013. V prostem času izredno rada potuje in odkriva njej še neznane kotičke sveta, posluša glasbo in veliko bere. Želi si vsaj 2 psa, a ji čas in pravila najemodajalca tega zaenkrat žal ne dopuščajo. Imava torej veliko skupnega in glede na to, da sem sama že obiskala San Francisco, sem se z lahkoto vživela v njene odgovore.

Zakaj ZDA?

Zaradi moževe službe.

In zakaj San Leandro? Kje za vraga je sploh to? 🙂Lea Profile

Mož je že v Sloveniji delal kot razvijalec software programov in ko so mu ponudili službo v San Franciscu, nisva dolgo razmišljala, ponudbo sva kar hitro sprejela. Stanovanje sva iskala v okviru najinih finančnih zmožnosti in glede na visoke najemnine v San Franciscu, je bil San Leandro, ki je od San Francisca oddaljen 30 minut vožnje z BART-om (vlak), logična izbira.

Je bila odločitev o selitvi težka?

Niti ne. Vedno sem si želela izkusiti življenje v tujini. Moja prvotna želja je bila sicer Nova Zelandija, ker je precej podobna Sloveniji, a me je mož prehitel in sva šla po poteh njegove službe.

Kako so jo sprejeli tvoji najbližji?

Odzivi so bili zelo različni. Prijatelji so bili večinoma iskreno veseli, družina malo manj. Vsi so sicer vedeli, da rada potujem in da bom verjetno slej ko prej pristala v tujini. A saj veš, kako je s tem – dokler se zares ne zgodi, nismo pretirano zaskrbljeni 🙂

Kaj te je v ZDA najbolj pozitivno presenetilo?

Priznam, zelo dolgo sem razmišljala, kaj naj tu odgovorim 🙂 V bistvu je fascinantno to, kako lahko je v ZDA odpreti lastno podjetje – zelo malo papirologije in minimalni stroški.

Kakšna negativna izkušnja, ker si tujka, bodisi pri iskanju službe, ali v javnosti?

V tujini si vedno tujec. Kljub temu, da so Američani, vsaj v Kaliforniji, precej odprti ljudje in te navidezno sprejmejo, pravih prijateljev ne dobiš zlahka. Zelo redko se zgodi, da te res »sprejmejo«.

Iskanje službe ni lahko, veliko je odvisno tudi od tipa vize, ki jo imaš. Moja mi je zaradi moževe službe na srečo omogočala delo v ZDA. Če si pripravljen na minimalno plačilo, lahko delo dobiš zelo hitro, v raznih Starbucksih, restavracijah, ipd. Za tiste, ki želijo dejansko nekaj zaslužiti, je to že težje. Moram pa priznati, da kot belka težav v sicer precej seksistični Ameriki, nisem imela.

Kako preživljaš prosti čas?

Delovna kultura v ZDA na splošno vzpodbuja preživljanje časa v službi in ne doma, zato med tednom večino časa preživim ob delu, ki je hkrati tudi moj hobi (CrossFit), ali če hočeš, prosti čas. Vikende preživljava bodisi v lokalnem parku, na kakšnem sprehodu, ali pa greva v kino, na kak koncert… saj veš, običajne stvari 🙂Big Sur

Kaj pa kvaliteta življenja, zdravstvo, socialno okolje, ekonomija?

Življenje v Ameriki po navadi pomeni dve skrajnosti. Lahko ti gre super, imaš visoko plačo, s katero si lahko privoščiš stanovanje v centru mesta ali hišo na obrobju, odlično zdravstveno zavarovanje (brez večjih dodatnih doplačil), kupuješ zdrave (a precenjene) izdelke … Lahko pa je ravno obratno. Ko se enkrat znajdeš na cesti, se je iz te situacije skoraj nemogoče pobrati. Na to te v San Franciscu na skoraj vsakem koraku opomnijo brezdomci. Socialne varnosti v ZDA na žalost ni.

Je lahko dobiti službo?

Vse je odvisno od tvojega profila in tipa dela. Če si informatik, se lahko v San Franciscu hitro zaposliš. Če pa ne želiš delati več kot 10 ur za računalnikom, je zgodba seveda precej drugačna.

Se da s povprečno ameriško plačo dobro živeti?

V centru San Francisca se s povprečno plačo v bistvu sploh ne da preživeti, saj so najemnine vrtoglave. 30 minut ven iz mesta je situacija že nekoliko drugačna. Temu primerne so tudi cene v trgovinah, ki se spreminjajo iz občine v občino. Vedno se da najti cenejše in bolj odročne kraje, a žal s tem tudi slabše plačane službe.

Kaj pa v primerjavi s Slovenijo?

Vse je precej dražje. Za hrano slabše kvalitete daš v povprečju še enkrat več denarja, kot v Sloveniji, če primerjam npr. cene v Trader Joe’s in Mercatorju. Whole Foods, ki je višjega cenovnega ranga, pa je sploh razred zase. Najemnine so višje, a so tudi stanovanja načeloma večja. Kvaliteta stanovanj je slabša kot v Sloveniji. V Sloveniji imamo splošno osnovno zdravstveno zavarovanje, ki pripada vsem, v ZDA temu žal ni tako – zavarovanje si mora vsak plačati sam.

ZDA so ogromne, pa vendar, naštej 5 stvari, ki jih mora po tvoje videti vsak turist.

V treh letih ni bilo priložnosti, da bi veliko potovala. Poleg tega živiva na skrajnem zahodu, zato se bom osredotočila predvsem na večje nacionalne parke na tem območju: Yellowstone, Yosemitee in Grand Canyon, ter Seattle in Hawaii.

Pa v SF?

Golden Gate, Golden Gate park, Pier 39, Cable car museum, razgled s Twin Peaksa.Twin Peaks

Kolikor poznam ZDA, je zdrava hrana precej draga. Kako se ti prehranjuješ?

V Kaliforniji je tipična bolj mehiška hrana – burritos, tacos, churros,… Zelo radi za zajtrke jedo tudi vaflje, jajca, slanino, french toast in podobno. Osebno kupujem podobne izdelke kot v Sloveniji – zdrave, surove, nepripravljene, srednje do višje kvalitete – ki so žal precej dražji kot pri nas.

Spremljaš dogajanje v Sloveniji?

Malo preko novic na internetu, večinoma pa preko poročanj domačih.

Kako pogosto se vračaš domov?

Bolj redko. Letalske karte niso ravno poceni in potovanje je precej dolgo (ca. 20 ur). Nazadnje sem bila v Sloveniji leta 2014.

Kaj najbolj pogrešaš, razen sorodnikov in prijateljev?

Zdravo hrano. Bolj zeleno okolje. Dež. Bolj iskrene odnose.

Je v tvoji bližini še kaj Slovencev, se družite med sabo?

Mož ima v službi kar nekaj sodelavcev iz Slovenije, a se redko družimo.

Dobivaš veliko obiskov iz Slovenije?

Ne. Žal je za večino že sama letalska karta predraga.

Kaj te najpogosteje vprašajo?

Če je gorivo za avto res tako poceni. Če so stvari, ki jih vidijo v filmih, res takšne, kot so. Ja, vse je res. 🙂

Se nameravaš kdaj vrniti?

V Slovenijo zaenkrat ne, se pa zaradi narave moževega dela seliva v mnogo bolj zeleno in deževno Anglijo. 🙂

Odlično, te »dregnem« čez kakšno leto, da primerjava odgovore. Čim manj stresno selitev ti želim in hvala za čvek 🙂

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *