Vitamin D ni le modna muha!

Smo sredi drugega vala epidemije Covid-19 in stavek, ki ga zadnje dni vse pogosteje berem na družbenih omrežjih, se glasi: “Vitamin D je novi toaletni papir”. Res je, te norije v prvem valu ni bilo. Vitamin D je trenutno eden najbolj zaželenih izdekov v lekarnah in glede na to, da sem sama neposredno vpletna v njegovi prodajni verigi, sem se odločila, da še jaz primaknem svojih 5 centov na to temo.

V Valensu zadnje mesece delamo bodisi v dveh izmenah, bodisi po 10-12 ur od doma. Zato, da lahko Slovencem, ki imamo kronično pomanjkanje vitamina D, pravočasno zagotavljamo dovoljšno zalogo izdelkov. Ljudje so dobesedno znoreli, lekarne nas neprestano kličejo, ker jim zmanjkuje robe, spletna trgovina bo pregorela. Na tem mestu se ponovno zahvaljujem vsem sodelavcem, ki razumejo situacijo in so pokazali najvišjo možno stopnjo delovne vneme in lojalnosti podjetju. Seveda smo vsi skupaj veseli, da smo eni redkih, ki imamo v teh težkih razmerah še službe. A verjemite, še bolj bomo veseli, če se bo Slovenija iz te situacije izvlekla čimprej, in če se bomo iz nje vsi nekaj naučili. Zato vas lepo prosim, da še nekaj minut ostanete z mano.

O splošnem pomanjkanju vitamina D namreč v Valensu »trobimo« že leta, a nas do zdaj skoraj nihče ni slišal. Še več, da bi to dokazali, smo pred dobrim letom spodbudili in sofinancirali raziskavo, v kateri smo pršili do res zaskrbljujočih rezultatov. Že na začetku raziskave smo pri kar 21% udeležencev ugotovili hujše pomanjkanje vitamina D, kar pomeni, da le-ti sploh niso prišli v poštev za študijo – iz etičnih razlogov smo jih morali izključiti iz raziskave in jim svetovali takojšen začetek dodajanja vitamina D. Več o študiji si lahko preberete na tej povezavi. Delili smo jo tako s farmacevti, kot z mediji in s splošno javnostjo.

Tej raziskavi je sledila obsežnejša nacionalna raziskava (le-te Valens ni več sofinanciral), v kateri so dokazali, da ima kar 80% Slovencev v jesensko-zimskem obdobju pomanjkanje vitamina D. Sedaj, ko se je pojavila epidemija Covid-19, se o tej raziskavi govori po vsej Sloveniji. Na pomanjkanje »sončnega vitamina« opozarjajo tako epidemiologi, kot zdravniki, priporočila o dodajanju se pojavljajo v vseh možnih medijih, tudi na pregovorno skeptičnih družbenih omrežjih.

Da ne bo pomote – vesela sem, da je tako. Da so se torej pristojni končno zganili in začeli osveščati javnost na nacionalni ravni. A naj spomnim, raziskava se je delala spomladi leta 2019, ko epidemije še ni bilo. Pomanjkanje pri splošni populaciji je vsakoletno dejstvo, ne samo modna muha. Slovenija namreč leži v geografskem pasu, kjer sonce jeseni in pozimi nima dovolj moči, da bi ob stiku s kožo tvorilo zadostne količine vitamina D. Poleg tega pa, poglejte ven, stemni se praktično že ob 16h.

A bodimo realni, vitamin D ni rešilna bilka, ki vas bo zaščitila pred virusi. Je le preventiva, ki vam bo pomagala okrepiti imunski sistem in poskrbela za zdrave kosti. Slednje je še posebej pomembno pri ženskah, ki smo zaradi hormonov podvržene tihi bolezni – osteoporozi. Če ostanem pri odpornosti – gre za zelo zapleten sistem, ki je odvisen od velikega števila dejavnikov. O njih so nas učili že v osnovni šoli in jih tu ne bom ponavljala. Raje bom zaključila s pozivom, da se z zdravjem resnično ni vredno igrati, saj imamo samo eno življenje. In če se morate za nakup enega izdelka z vitaminom D odpovedati dvema kavama na mesec (toliko namreč stane mesečna doza Valensovih ustnih pršil), je to najmanj, kar lahko storite zase.

Za konec pa še nekaj na temo izbire izdelkov. Ja, upravičeno ste zmedeni. Stroka vneto zagovarja, da so edini izdelki z vitaminom D, ki učinkujejo, le tisti, ki se dobijo na recept, oziroma so registrirani kot zdravilo. To bi načeloma držalo, če ne bi obstajala podjetja, kot je Valens. V Valensu imamo namreč certifikat dobre proizvodne prakse (GMP), ki zagotavlja najvišje standarde kakovosti in sledljivosti surovin. Vsak izdelek gre pri nas na analizo in vsak trenutek lahko dokažemo, kaj se je z določenim izdelkom na njegovi poti do polic na lekarnah dogajalo. Poleg tega smo za ustna pršila z vitaminom D klinično dokazali, da učinkujejo, študija pa je bila objavljena v priznani strokovni reviji.

Ob upoštevanju vseh dejstev vam torej pred nakupno odločitvijo preostane le še matematika. Preračunajte, koliko stanejo zdravila brez recepta in izdelki, ki so proizvedeni skladno z GMP certifikatom, ter kaj vam za to ceno ponujajo. Odrasli potrebujemo vsaj 1000 IU, še raje pa 2000 IU vitamina D3 na dan, dojenčki 400, otroci pa 500. Pa srečno in ostanite zdravi!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *