Potovanje v Južno Afriko – od Johannesburga do Krugerja

O razlogih za potovanje v Južno Afriko in nasvetih o safariju sem pisala že tukaj, sedaj pa bom na kratko povzela aranžma, ki sem ga organizirala v lastni režiji. Najpomembnejši del najinega potovanja je bil safari, zato sem temu posvetila največ pozornosti. Zaradi večje fleksibilnosti in lažje logistike sva se odločila, da prvo in zadnjo noč prespiva v Johannesburgu in ta čas izkoristiva za spoznavanje mesta. Potovanje v Južno Afriko, ki je trajalo 7 dni, sem v celoti rezervirala prek interneta, poleg podrobnosti pa bom z vami delila tudi namige, kaj bi lahko naredila drugače, bolje ali ceneje.

Viza za Južno Afriko

Za slovenske državljane je viza za Južno Afriko  obvezna, postopek za pridobivanje pa je kar zapleten. Za pridobitev južnoafriške vize je pristojno veleposlaništvo na Dunaju, držati pa se morate naslednjega vrstnega reda in vsebine:

  1. Prijavo lahko pošljete največ dva meseca in najkasneje 15 dni pred načrtovanim potovanjem, pri čemer upoštevajte dejstvo, da bo viza, ko jo pridobite, veljala do največ enega meseca.
  2. Naslov za pošiljanje dokumentov je: South African Embassy, Visa Section, Sandgasse 33, 1190 Vienna, Austria (Tel: + 43 1 320 64 93, e-mail: consular@dirco.gov.za)
  3. V kuverto morate dati: 1. potni list, veljaven vsaj 60 dni po povratku iz JA s praznima vsaj 2 sosednjima stranema, 2. izpolnjen prijavni obrazec , 3. dve barvni fotografiji za potni list, 4. kopijo povratne letalske karte, 5. potrditev rezervacije nastanitve (mora biti na konkretno ime!), 6. potrdilo o plačilu takse 33€ (lahko tudi priložite gotovino), 7. bančni izpisek stanja na osebnem računu za zadnje 3 mesece v angleščini, iz katerega je razvidno, da imate na računu vsaj 200€, 8. razlog in opis vašega potovanja.
  4. V kuverto morate dodati še avstrijske znamke in ovojnico, v kateri vam bodo vrnili potni list (pozanimajte se na pošti, kaj je najbolj varno in ugodno), lahko pa prevzem naročite prek kurirja, če imate to možnost. Jaz sem bila z ambasado na vezi po mailu in vse je potekalo gladko, vizo sem dobila v manj kot tednu dni, vključno s pošiljanjem.

Namig: Če poznate koga na Dunaju, vam to lahko uredi osebno – bo hitreje in ceneje, verjetno pa mu boste morali kdaj vrniti uslugo 😉

 

Cepljenje, preventiva in zdravstveno zavarovanje

Cepljenje za Južno Afriko ni obvezno, sama pa sem zaradi pogostih potovanj cepljena proti tetanusu ter hepatitisu A in B. Osebni zdravnik mi je sicer zatrdil, da tablet proti malariji ne potrebujem, a sem naknadno na poti (po pogovoru z domačini na letalu) sklenila, da ne bom tvegala. Šla sem v prvo lekarno in kupila tablete Malanil. Cena je bila 25 €, kar je cca 10 € ceneje kot pri nas. Svetuje se začetek jemanja vsaj en dan pred obiskom rizičnega območja, potem pa po eno vsak dan ob isti uri, skupaj 12 dni. V 7 dneh sem videla samo enega komarja (pozimi jih tam praktično ni), a je »bolje spriječiti nego liječiti«. Toplo vam svetujem tudi sklenitev zdravstvenega zavarovanja – jaz imam kar celoletni paket Tujina Multitrip pri Vzajemni.

Kaj vzeti s sabo

Ne želim zveneti kot večina mam, ampak ne bo odveč, če poudarim, da se je za safari potrebno malce bolje pripraviti. Še posebej, če se tja odpravljate poleti (takrat je v Afriki zima), saj se nočne in jutranje temperature spustijo tudi do ničle. Safariji običajno potekajo zjutraj in zvečer in vožnja v odprtem avtomobilu pri 5 stopinjah Celzija »feels like freezing«. Sama sem imela s sabo podloženo jopo, spodaj sem oblekla po 2 puloverja pa še ni bilo dovolj. Priporočam bundo, topla kapo in rokavice! Ne pozabite na fotografsko opremo, dobro si je omisliti tudi daljnogled, še posebej če greste na safari v lastni režiji. Jaz ga sicer nisem potrebovala, sem pa pogrešala boljši foto objektiv. V potovalno lekarno dodajte dober repelent in pa kremo z visokim faktorjem, še posebej če se boste vozili z odprtim avtomobilom.

Image may contain: 2 people, people smiling, sunglasses and outdoor

Zdaj pa na pot – naprej v Johannesburg

O samem mestu tukaj ne bom izgubljala besed – če veliko potujete, vam to Johannesburg nima kaj dosti ponuditi. Poleg tega je zelo nevarno in omejeno gibanje z zavedanjem, da te kadarkoli lahko vsaj oropajo (sama sva imela sicer več sreče kot pameti), ni ravno nekaj, pod čemer si človek predstavlja besedo dopust. Johannesburg sva si iz radovednosti sicer vseeno ogledala s pomočjo turističnega avtobusa »hop on hop off«, kjer te peljejo okoli glavnih »znamenitosti« in to je bilo več kot dovolj. Prvi dan sva spala v soseski Mellvile, ki je sicer relativno varna ter polna simpatičnih barov in gostilnic (ni pa tam za videti nič posebnega), za zadnji dan pa sva raje izbrala Sandton, ki velja za neke vrste Beverly Hills Johannesburga. Sandton je popolnoma drug svet, v njem je trg Nelsona Mandele in ogromen nakupovalni center, ki se mi je zdel še večji kot nekateri velikani v Dubaju. Edina stvar, ki jo lahko v Johannesburgu resnično pohvalim, je izjemno okusna hrana (tako lokalna kot svetovna kuhinja) in odlično vino, po katerem je Južna Afrika na splošno zelo znana.

Namig: Če boste iskali prenočitev v Johannesburgu, izberite okrožje Sandton, tam boste za zelo spodobno, varno in urejeno nastanitev odšteli okoli 50-60 € (nočitev za 2, zajtrk vključen).

Pot od Johannesburga do Krugerjevega narodnega parka

Od Johannesburga do Krugerjevega parka lahko pridete z direktnim letom do manjšega lokalnega letališča Hoedspruit (traja cca 1 uro, povratna vozovnica stane cca 250 €), ali pa po cesti. Kot sem že omenila, so ceste v Južni Afriki znane po kriminalu (če se ti pokvari avto ali poči guma, je velika verjetnost, da te bodo napadli cestni roparji), zato je vredno dvakrat razmisliti, ali boste najeli svoj avto ali organiziran prevoz. Med brskanjem po internetu sem naletela na fantastične fotografije kanjona reke Blyde, ki se nahaja v neposredni bližini Hoedspruita, zato sva izbrala cestno opcijo transferja. Z recepcijo kampa, v katerem sva imela rezervirane nočitve, sem se dogovorila za paket, ki je za povratek vključeval »scenic route« (panoramsko vožnjo) mimo tega čudovitega kanjona in naravnega parka.

Namig: Cena dvosmernega prevoza naju je stala okoli 500 €, kar je praktično enako, kot če bi plačala 2 letalski karti. Upoštevajte, da je omejitev prtljage na lokalnem letu samo 15 kg. Vožnja z avtomobilom traja cca 5 ur, povratna preko kanjona pa kakšno uro dlje (dodajte še kakšno uro za postanke). Če razmišljate o najemu avtomobila: cena goriva je okoli 1 € za liter. Več fotografij s te poti lahko najdete v mojem Facebook albumu

5 dni safarija

Po skrbnem pregledu ponudbe v okolici Krugerjevega narodnega parka sem se odločila, da rezerviram nastanitev v Vuyani Safari Lodge, v tako imenovanem »private game« rezervatu Moditlo, kjer v paketu ponujajo tudi safari vožnje. Gre za zasebni rezervat v neposredni bližini parka Kruger, katerega prednost je večja intimnost, saj vanj nepooblaščena vozila ne smejo zapeljati. V praksi to pomeni nobene gneče, vožnjo »off road« (tudi med grmovjem, kar je v Krugerju strogo prepovedano) in pa večjo verjetnost, da vidiš zveri, saj vodniki približno vejo, kje se gibljejo. Podobnih zasebnih rezervatov je naokoli kar nekaj, nastanitve v njih so večinoma zelo na nivoju.

Podroben opis nastanitve si lahko preberete v mojem angleškem prispevku, na kratko pa takole: Vuyani Safari Lodge obsega 10 zasebnih bungalovov, vsi imajo svojo mini teraso, s katere lahko opazuješ divjino (impale, antilope in kuduji so redni obiskovalci), z malo sreče pa tudi kakšnega slona. V ceno najema je vključeno vse (all-inlcusive): 3 obroki (fantastična hrana!), prigrizki, vsa pijača, 2 safarija dnevno in seveda Wi-Fi 😊. Aranžma ni bil poceni, a glede na to, da sem si safari v takšni obliki želela že odkar pomnim, Vuyani Safari Lodge pa je več kot izpolnil moja pričakovanja (ne samo, da sva si z levom na manj kot 10 metrov zrla iz oči v oči že prvi dan, še ponoči sem slišala njihovo mogočno rjovenje), lahko rečem, da je bil vreden vsakega evra.

Namig: če želite prihraniti, lahko vašo nastanitev rezervirate kje v okolici parka (npr Hoedspruit ali Graskop), od tam pa lahko bodisi vzamete kak organiziran izlet ali pa najamete avto in ste sam svoj gospodar. Če pa želite rezervirati nastanitev v Vuyani Safari Lodge, mi je njihov manager po tem, ko je prebral moj review obljubil 10% popust za vse slovenske goste😊 Pišite mi za kontakt!

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *