7 stvari, ki jih je dobro imeti v potovalni lekarni

Ne glede na to, kako pogosto potujem, pakiranje je zame še vedno nočna mora. Tisti zoprn občutek, da bom nekaj pozabila, je verjetno ostal še iz časov, ko sem za potovanja dajala zadnje prihranke. Spomnim se, ko sem v Tuniziji pozabila sončno kremo (no, oba sva jo pozabila), v hotelskem resortu pa je bila tako draga, da sva raje zvečer opekline mazala z jogurtom, kot da bi kupila novo. To so bili tisti časi, ko si moral priti domov vsaj 2x opečen, da je dopust nekaj veljal. Zdaj je seveda precej drugače, saj se lahko držim načela »potni list in kartica«, za vse ostalo bodo poskrbeli bankomati in POS terminali.

Pri pakiranju mi še vedno največ časa vzame izbira oblačil (čeprav se vsaj ne dogaja več to, da bi jih vzela s sabo trikrat preveč), medtem ko imam kozmetične pripomočke in ostale dodatke zverzirane »v nulo«. V bistvu imam toaletno torbico bolj ali manj vedno pripravljeno – ko se vrnem s potovanja, jo samo dopolnim s stvarmi, ki sem jih porabila, ali pa imajo pretečen rok uporabe. V njej imam poleg kozmetike tudi nekaj osnovnih zdravil oziroma medicinskih pripomočkov, brez katerih bi bila moja potovanja precej neprijetna. Seznam stvari , ki so vedno v moji »potovalni lekarni«, sem razdelila v kategorije, v katerih vsak lahko najde kaj zase. 

1. Zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik

Brez tega seveda ne gre, še posebej, če imate specifične zdravstvene težave in morate zdravila jemati redno. Pri meni v to kategorijo sodijo tablete in kapljice za oči proti alergiji in pa tiste “tamale« tabletke 😉 Morda velja na tem mestu omeniti še zdravstveno zavarovanje za tujino, ki vam ga res toplo priporočam.

2. Protibolečinske tablete

Načeloma jih sicer lahko kupite povsod, a jaz prisegam zgolj in samo na Nalgesin. Nobene druge ne »primejo«, pa če se postavim na glavo. V ZDA, recimo, so t. i. painkillerji dostopni na vsakem koraku (cene so včasih še nižje kot pri nas), a sem žal izkusila na lastni koži, da mi to kaj dosti ne pomaga. Zato Nalgesin, vedno in povsod.

3. Obliži

Ožuljene noge so nočna mora vsakega popotnika. Sploh, če greš na počitnice izven sezone (npr. pozimi v tople kraje, ko noge še niso vajene »štrikcev«), če greš na kak daljši treking, ali pa če si recimo na dopustu kupiš nove čevlje in jih MORAŠ takoj obuti. Ane, mami? 🙂

4. Ionska zobna ščetka

Zadnjih nekaj let uporabljam ionsko zobno ščetko, brez katere si sploh več ne predstavljam umivanja zob. Ker spijem ogromno kave, malo pa tudi zaradi genetike, se mi zobni kamen nabira precej hitro – odkar imam Ioniko, je moje življenje precej lažje. Fajn je tudi zato, ker pri umivanju ni treba redno uporabljati zobne paste, zato slednjo brez težav pustim doma.

5. Pršilo za nos in pastile za grlo

Ne glede na letni čas, Olynth in pastile za grlo (Septolete ali Neoangin, seveda brez sladkorja) so vedno z mano. Če potuješ poleti v kakšne bolj eksotične kraje, kjer so temperature v nakupovalnih centrih ali restavracijah (nenazadnje tudi na letalih) grozljivo nizke, lahko mimogrede fašeš prehlad ali celo kaj hujšega.

6. Imunski sistem

Ravno zaradi prej omenjenih klimatskih nihanj, malo pa tudi zaradi stresa, preventivno že pred potovanjem začnem jemati Imunofit tablete, da si dvignem odpornost, vzamem pa jih tudi s sabo, ker skrajšajo trajanje viroze, če ta vseeno nastopi.

7. Krema za sončenje

Tiste opekline iz prvega odstavka in pretirano sončenje v mlajših letih, v kombinaciji s »tamalimi« tabletkami, so na moji koži žal pustile posledice, ki se jim reče hiperpigmentacija. Temne madeže na obrazu dobim dobesedno v parih minutah, zato iz stanovanja nikoli ne grem brez sončne zaščite. Če grem samo za nekaj dni, iztisnem kremo v manjši lonček, da mi ne zasede preveč prostora.  Pri izbiri mleka za telo z UV zaščito ne kompliciram preveč – kupim tisto, ki je v tekočem letu dosegla najboljšo oceno na testu Zveze Potrošnikov Slovenije.

Seveda je v moji potovalni lekarni še kar nekaj stvari, vendar so le-te bolj pogrešljive, ali pa jih resnično lahko kupim povsod, ker mi znamka ni toliko pomembna. Kaj pa vi, koliko časa namenite tem stvarem? Komplicirate ali improvizirate? Podrsajte navzdol in zapišite v komentar 😉

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *