Romantično kaotični Hanoi (Vietnam)

Po dobrih 10 urah precej nemirnega leta je pogled z letala na neskončne zelene površine, številna jezera in živo pisane zaselke pravi balzam za oči in dušo. Hrupna vožnja s taksistom, ki ne zna niti besede angleško, malo manj. A občutek začasnega nelagodja mine že v hotelski recepciji, kjer me pričakajo trije prešerno nasmejani obrazi. Prvi mi postreže s pitajo in osvežujočim napitkom, drugi vzame moj potni list in se pohvali, da pozna Slovenijo, ker je gledal svetovno prvenstvo v nogometu, tretji pa drži v roki list z navodili in potrpežljivo čaka, da ga bom pripravljena poslušati. Navodila za »preživetje« so strnjena v petih točkah in se večinoma vrtijo okoli prometa in varnosti. Utrujena od dolge poti ga med branjem prijazno prekinem, rekoč, da sem bom kot izkušena popotnica že nekako znašla.

Meka za popotnike

Mesto deseterih jezer in tisočerih skuterjev. Meka za popotnike in gurmane. Paša za oči, malo manj za ušesa. Kaotični, a hkrati pomirjujoče privlačni Hanoi. Zaradi ugodnih cen, pestre zgodovine, razgibane arhitekture in ugodnega podnebja skozi vse leto, številni turistični vodniki Hanoi uvrščajo med najbolj privlačne popotniške destinacije. Če letite v Azijo in je Hanoi vaša vmesna postaja, ali če se odločite za počitnice na prelepi vietnamski obali, si vzemite vsaj en dan za raziskovanje mesta, ki mu danes pravijo tudi »Pariz vzhoda«.

Hanoi leži na desnem bregu Rdeče reke, približno 90 kilometrov od obale Južnokitajskega morja. Najboljši čas za obisk mesta sta pomlad in jesen. Severna lega ga namreč umešča v vlažno subtropsko podnebje z vročimi in precej deževnimi poletji, najnižje temperature pa so januarja, okoli 15°C. Obdobje od januarja do marca je dokaj vetrovno in megleno, sonce takrat v povprečju sije le uro in pol na dan.

Vpliv kitajskih dinastij in francoskega kolonializma

Mesto številnih imen so skozi tisočletja močno zaznamovale različne kulture. Za časa vladavine kitajskih dinastij je bilo poimenovano kot Pesem miru, Zmajev trebuh in Zmajev rob, po zaviti strugi Rdeče reke, ki obkroža mesto in je v njihovih očeh simbolizirala zmaja. Vietnamske dinastije, ki so mestu vladale med 15. in 18. stoletjem, so v njem videle Prestolnico vzhoda in Vzhodna vrata, od leta 1831 pa se imenuje Hanoi, kar v nekoliko nerodnem prevodu pomeni Mesto znotraj reke.

Leta 1887 so Hanoi zasedli Francozi, ki so, s krajšimi prekinitvami, mestu vladali vse do leta 1954. Francoski kolonializem je v Hanoiu pustil močan pečat, ki se odraža v izraziti ulični arhitekturi. Med najlepšimi in tudi največkrat fotografiranimi stavbami iz tistega časa so operna hiša, državna banka, predsedniška palača in katedrala Svetega Josepha, ki s svojim gotskim stilom nekoliko spominja na pariško Notre Dame.

Novodobni Hanoi

Leta 1976, ko je severni Vietnam dobil vojno z Američani, je Hanoi postal prestolnica združenega Vietnama. Skupaj z okoliškimi provincami danes šteje več kot 7 milijonov prebivalcev in je (za mestom Ho Chi Minh) drugo največje mesto v Vietnamu. Zaradi priseljevanja naj bi se ta številka do leta 2020 več kot podvojila. To na eni strani predstavlja svojevrsten izziv za zastarelo prometno infrastrukturo, na drugi pa ponuja odlično priložnost za razvoj hitro rastočega trga nepremičnin.

Medtem ko je osrčje mesta ohranilo nekdanjo podobo ulic in kolonialnih stavb, so se na obrobju v zadnjem desetletju razrasli moderni nebotičniki, ki pričajo o naglem razvoju prestolnice. Najvišja stavba, Keangnam Tower, meri v višino 336 metrov, kar je skoraj štirikrat več kot ljubljanska Kristalna palača.

Prometni kaos

V trenutku, ko sem se iz labirinta ozkih ulic prebila do prve malce bolj prometne ceste, mi je bilo žal, da navodil, ki sem jih prejela v hotelu, nisem vsaj preletela. V njih namreč piše: »Ko boste videli številne skuterje na cesti, se boste morda malo prestrašili. Kako prečkati ulico? Takrat, ko je gneča malo manjša, zakorakajte na cesto in se počasi premikajte na drug konec. Skuterji ne bodo nikoli ustavili, vendar tudi vi se ne smete. Hodite počasi in zaupajte njihovim voznim sposobnostim. Bodite pogumni, vse bo v redu!!!«

Zdaj se navodilom, ki bodo v mojem spominu ohranjena v poglavju »saj ni res, pa je«, iskreno nasmejim. A narediti prvi korak na cesto, polno drvečih skuterjev, ki niso imeli prav nobenega namena zmanjšati hitrosti, kaj šele ustaviti, se je v resnici zdelo kot prostovoljni podpis lastne osmrtnice. Po približno 10 minutah čakanja ob cesti in opazovanja pešcev, ki so se izziva lotevali na različne načine, sem le zbrala pogum in se podala skozi mravljišče. Bila sem popolnoma preznojena, a je šlo. Tudi drugič, tretjič in četrtič. Prečkanje ceste osvojiš dokaj hitro in že naslednji dan si ti tisti, ki samozavestno daje navodila prestrašenim turistom. Sčasoma se navadiš tudi na to, da ti motoristi ne trobijo zaradi kratkega krilca, ampak ker ti ponujajo prevoz.

 

Glede na prometno kulturo in ozke ceste je skuter za vožnjo po mestu dejansko najbolj racionalna izbira. Domačini jih uporabljajo ne glede na status ali namen – na njih opaziš urejene gospodične s petkami, gospode v službenih uniformah, otroke in starejše prebivalce, včasih pa tudi celo družino. Za taksije opozarjajo, da je treba obvezno izbrati samo tiste uradne, če ne želiš vožnje nekajkrat preplačati. Sicer pa je katerakoli oblika prevoza po Hanoiu, in tudi sicer po Vietnamu, zelo poceni. Sama za prevoz s taksijem (razen do letališča, ki je malo dlje), nikoli nisem plačala več kot 5 evrov, avtobusne karte pa ne dosežejo niti pol evra v eno smer.  

Kulinarika

Naj bo na ulici, v baru, restavraciji ali hotelu – brbončice so na skušnjavi prav na vsakem koraku. Hanoi ima namreč bogato kulinarično tradicijo in od tod izvira veliko znanih vietnamskih jedi, kot je na primer »Pho« – juha z riževimi rezanci, zelenjavo in koščki govedine ali piščanca ter podobna ulična hrana, pripravljena z rižem in različnimi vrstami mesa.

Za tiste malo bolj pogumne Hanoi ponuja tudi številne restavracije, ki kot specialiteto ponujajo kače in različne insekte, pogost pojav na menijih pa so tudi psi 🙁 K sreči želja po prehranjevanju s psi zadnja leta upada, saj jih vedno več Vietnamcev obdrži kot domače ljubljenčke. Cene kužkov, ki jih bogatejši Vietnamci uvažajo iz Kitajske ali Japonske, lahko sežejo tudi čez 5.000 evrov.

V Hanoiu pridejo na svoj račun tudi pivoljubci. Lokalno pivo Bia Hoi, ki ga domačini pripravljajo vsak dan sproti, stane manj kot pol evra na kozarec, strežejo pa ga praktično v vsaki restavraciji. Na vsakem koraku pa lahko dobite tudi različne vrste tropskega sadja. Najbolj pogosti so pitaja, liči ter ananas, ki vam ga olupijo in razrežejo na koščke kar na ulici.

Tipične turistične znamenitosti

Najbolj živahno dogajanje ponuja Old Quarter, staro mestno jedro, ki je prepleteno s kavarnami, restavracijami, trgovinicami in arhitekturnimi ostanki kolonializma. Stara četrt vodi do manjšega jezera Hoan Kiem, katerega izjemno lepo urejena obala privablja tako domačine kot turiste. Sprehod okoli jezera ponuja številne fotografske užitke in je, kljub centralni lokaciji, izjemno sproščujoč.

Ena izmed najbolj obiskanih točk je Ho Chi Minhov mavzolej, kjer v steklenem sarkofagu počiva prvi predsednik Vietnama. Veličastna stavba, posvečena velikemu vodji takratne komunistične partije, ki je na trgu Ba Dinh leta 1945 razglasil neodvisnost, je obdana s prelepimi vrtovi in privablja številne turiste, ki včasih na vstop čakajo na soncu tudi po več ur.

V njegovi neposredni bližini je Tran Quoc pagoda, najstarejši budistični tempelj iz 6. stoletja, za tiste, željne zgodovine, pa velja omeniti še Pagodo enega stebra, ki spominja na lotosov cvet, Tempelj literature, znan kot prva vietnamska univerza, Vojni muzej in Muzej vietnamske zgodovine.

Hanoi je vsekakor destinacija, ki pusti pečat v spominu še dolgo potem, ko zbledi tisti iz potnega lista. Če ga želite doživeti v pristnem romantično kaotičnem vzdušju, pobrskajte po ugodnih letalskih povezavah in se tja odpravite čimprej. Čez dobro leto bo namreč mesto dobilo svojo prvo podzemno železnico, hitra rast prebivalstva in priseljevanje pa obetata še večje spremembe, ki bodo mesto gotovo precej spremenile.

Še nekaj osnovnih informacij:

  • Letališče Noi Bai je od centra mesta oddaljeno dobrih 20 km. Za prevoz s taksijem boste plačali okoli 15€, z Uberjem gre še nekoliko ceneje.
  • Za vstop v Vietnam potrebujemo slovenski državljani vizo, za katero je potrebno plačati 25 USD. Predhodno si morate priskrbeti še vstopno »povabilo« od ene izmed spletnih agencij, za katerega boste odšteli dodatnih 10 – 15 USD.
  • Uradna valuta je Vietnamski Dong (VND) in priporočljivo je, da imate pri sebi vedno nekaj gotovine. Na ulicah, v barih in manjših trgovinah, pa tudi taksisti namreč ne jemljejo kreditnih kartic.
  • Hanoi ima ogromno izbiro prenočišč, cene pa so odvisne od lokacije in ponudbe. Za zelo dober hotel s tremi zvezdicami v živahnem mestnem jedru boste odšteli okoli 40€ na noč, malo manj zahtevni lahko pridete skozi tudi za 20€.
  • Več fotografij lahko najdete v mojem Facebook albumu.
  • Članek je bil objavljen tudi v reviji Ona plus, ki je izšla 4.7.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =

You may also like